Kezdőlap Fórum Társalgó Legendás autók

 • A témakör tartalma 4 hozzászólás, 3 résztvevő szólt hozzá. Utoljára módosítva 3 napja 9 órája Gery által.
5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #5221708
  Gery
  Tag

  KrAZ 255 – a valaha gyártott legjobb teherautó. A teherbírásáról csak annyit, hogy emlékeim szerint a 2000-es évek elején volt egy közös NATO-gyakorlat. Talán Pápa környékén vagy a Bakonyban, vagy már nem is tudom.

  Jöttek az amerikai katonák, akkora arcuk volt, majd leszakadt. Verték magukat a technikájukra.

  Esett az eső már vagy a harmadik napja, végtüles-végig fel volt ázva minden, csupa sár, ameddig a szem ellátott. Megkezdődött a gyakorlat. Jönnek a jenkik a Hummerekkel (a H1-esekkel, nem a hobbi terepjáró H2-es, H3-asokkal, szóval a kifejezetten katonai terepjárókkal).

  Mondani sem kell, az első komolyabb sárban úgy elakadtak, hogy mozdulni sem tudtak. Se előre, se hátra. Kollégának szóltak, hogy az amcsik nyakig vannak a dagonyába, úgy ülnek a Hummerek tetején, mint a béka a levélen.

  Elég az eléghez, hogy ezekkel az ezeréves KrAzokkal kellett kihúzgálni a több tízmilliós jenki technikát a posványból.

  #5221709

  Az ugye nem jött át, hogy a bivalyerős KrAZ eredetileg az  ICM Studebaker US6 nevet viselte, amit 1937-45 között az Egyesült Államokban gyártottak és sok más mellett ezekkel segítették a Vörös Hadsereget a győzelemhez. A KrAZ-t ennek alapján gyártják, azóta nyilván sok változtatással.

  #5221710
  Gery
  Tag

  Ez valóban így van, azzal a kis kiegészítéssel, hogy a tömeggyártása, ezáltal a szövetségeseknek (szovjeteknek) történő szállítása csak 1941 után következett be. A szovjetek a Studebakert egyébként nem csak csapat- és lőszer szállításra, de rakétaindításra is használták.

  Ennek tükrében különösen érthetetlen a Hummerek bevezetése az amerikai hadserege.

  #5221712
  Imre
  Tag

  @Jani bácsi hozzászólása:Az ugye nem jött át, hogy a bivalyerős KrAZ eredetileg az  ICM Studebaker US6 nevet viselte, amit 1937-45 között az Egyesült Államokban gyártottak és sok más mellett ezekkel segítették a Vörös Hadsereget a győzelemhez. A KrAZ-t ennek alapján gyártják, azóta nyilván sok változtatással.

  Jó kérdés, hogy ha egy járművet szinte teljesen megváltoztatnak, de úgy hogy gyakorlatilag már a kinézete is csak nyomokban hasonlít az eredetire, akkor az most újnak számít vagy a régi átdolgozásának? 🙄

  #5221961
  Gery
  Tag

  Ne feledkezzünk meg a legendás Trabantról se, ami nem több, mint 8 szériát élt meg. Ezek pontosan a P70 és P50 a P-szériából, az 500-as, a 600-as, és talán a legnépszerűbb 601-es, aztán a Tramp, az 1.1, végül az NT, ami a Wikipédia szerint csak Németországban kapható, szerintem viszont a bemutató modellen kívül nem készült belőle egyetlen darab sem, tehát a sorozatgyártása nem kezdődött meg.

  Trabant 601

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.