Mi az a vakablak? Mit jelent és honnan ered?

Világos, mint a vakablak – tartja a mondás arra utalva, ha valami érthetetlen, felfoghatatlan, nehezen befogadható. De pontosan mi az a vakablak, milyen funkciót lát el, és hol találkozhatunk vele?

A vakablak egy ablakhoz hasonló mélyedés, vájat a falban, ami nem nyitható és nem enged be fényt. Lehet egyszerű vagy akár díszes kialakítású is. A történelem során a vakablakoknak több funkciójuk volt, ma már leginkább esztétikai célokat szolgálnak, vagy praktikus tárolóhelyként funkcionálnak.

Történelmi áttekintés

A vakablakok megjelenése és elterjedése a középkorra nyúlik vissza. Ekkoriban a házak homlokzatán gyakran díszítőelemként alkalmazták őket. A vakablakok szimmetriát és arányosságot kölcsönöztek az épületeknek, és élénkítették, harmonikusabbá tették a homlokzatot. Emellett a vakablakok két jelentős funkcióval is rendelkeztek:

  • Adózási célok: Egyes történelmi korokban (főként Nyugat-Európában) az ablakok után adót kellett fizetni. A szegényebb portákon az adó mértékének csökkentése érdekében egyszerűen befalazták az ablakokat.
  • Szellőzés: A vakablakok javították a belső terek szellőzését, és segítettek szabályozni a hőmérsékletet.

A vakablakok használata a 18. században terjedt el igazán, ekkor már az építészeti, esztétikai jelleg is kitapinthatóvá vált. A vakablakok elterjedéséhez hozzájárult az üveg tömeges gyártásának beindulása is, ami lehetővé tette a díszesebb fals nyílászárók kialakítását.

A vakablakok típusai

Két fő típusú vakablakot különböztethetünk meg:

  • Külső vakablakok: Ezek a házak homlokzatán találhatók. Díszítőelemként funkcionálnak, és tagolják a falfelületet. A külső vakablakok lehetnek egyszerű mélyedések a falban, de akár díszes faragásokkal, stukkókkal is rendelkezhetnek.
  • Belső vakablakok: Ezek a vakablakok a házon belül találhatók. Praktikus tárolóhelyként funkcionálnak, vagy szobrok, dísztárgyak elhelyezésére szolgálnak.

A vakablakok alkalmazása ma

Napjainkban a vakablakok leginkább esztétikai célokat szolgálnak, hiszen ma már nem szükséges adót fizetnünk a nyílászárók darabszáma után. Díszítik a házak homlokzatát, és élénkítik a belső tereket, valamint hozzájárulnak a házak egyedi és modern megjelenéséhez is. De mi köze mindennek a mondáshoz: Világos, akár a vakablak? Mivel a tömör vakablakon nem lehet átlátni, a mondás éppen azt hangsúlyozza, hogy a beszélő mondatai nehezen átláthatók.

Címlapkép forrása: Qorilla

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.