Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére? Lássuk!
Sam Panopoulos, egy görög emigráns 1954-ben telepedett le Kanadában. A férfi rövidesen szakácsnak állt Ontarióban egy Satellite nevű vendéglőben. A helyiek hamarosan megkedvelték a főztjét, az embereket csábította a mediterrán íz világ, a megszokottól kissé eltérő konyha.
Talán ezen felbátorodva 1962-ben Panopoulos úgy döntött, hogy a sonkás pizza feltétjét megspékeli némi konzerv ananásszal is. A szakács nem légből kapta az ötletet, későbbi elmondása szerint kezét a kínai konyha édes-savanyú stílusa vezette.

A vendégek utálták az új fogást
Talán mondanom sem kell, hogy a hawaii pizza kezdetekben nem volt túl népszerű, a vendégek idegenkedtek az édes, gyümölcsös összetevő miatt. Végül az emberek lassan-lassan megkedvelték a görög szakács találmányát, és a hawaii pizza mára meghódította a világot.
Érdekesség, hogy a hawaii pizzának semmi köze Hawaiihoz, nevét a kezdetekben használt ananászkonzerv márkája adta.