A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére? Lássuk!

Sam Panopoulos, egy görög emigráns 1954-ben telepedett le Kanadában. A férfi rövidesen szakácsnak állt Ontarióban egy Satellite nevű vendéglőben. A helyiek hamarosan megkedvelték a főztjét, az embereket csábította a mediterrán íz világ, a megszokottól kissé eltérő konyha.

Talán ezen felbátorodva 1962-ben Panopoulos úgy döntött, hogy a sonkás pizza feltétjét megspékeli némi konzerv ananásszal is. A szakács nem légből kapta az ötletet, későbbi elmondása szerint kezét a kínai konyha édes-savanyú stílusa vezette.

Hawaii pizza
Miről kapta nevét a hawaii pizza?

A vendégek utálták az új fogást

Talán mondanom sem kell, hogy a hawaii pizza kezdetekben nem volt túl népszerű, a vendégek idegenkedtek az édes, gyümölcsös összetevő miatt. Végül az emberek lassan-lassan megkedvelték a görög szakács találmányát, és a hawaii pizza mára meghódította a világot.

Érdekesség, hogy a hawaii pizzának semmi köze Hawaiihoz, nevét a kezdetekben használt ananászkonzerv márkája adta.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?