Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is csupán ősi építményekként hivatkozhatott rá életében. A gízai piramisok ugyanis Tutanhamon uralkodása alatt már hozzávetőleg 1200 éve rendületlenül álltak.

Kleopátra, az ókori Egyiptom kétségkívül legismertebb uralkodónője közelebb élt a mobiltelefon feltalálásához, mint a gízai piramisok építéséhez. A nagy piramisok valójában annyira idősek, hogy építésükkor még mamutok éltek a Földön.

Nagy piramisok
A három nagy piramis i.e. 2500-2600 között épülhetett. Fotó: Pixabay

Ha összeadjuk az időszámításunk előtti 2500 évet az azóta eltelt mintegy 2000 évvel, akkor az jön ki, hogy a nagy piramisok 4500 évvel ezelőtt épültek. Manapság a legfejlettebb technológia használatával sem készülnek olyan épületek, amelyek ennek akár a negyedrészét képesek lennének elérni.

Kiknek épültek a gízai piramisok?

A gízai vagy nagy piramisok alatt három ókori építményt értünk, melyek Kheopsz, Khephrén, illetve Mükerinosz fáraóknak épültek. A monumentális sírhelyek közül Kheopsz fáraó piramisa az ókori világ hét csodájának egyike.

Gíza a mai Egyiptom fővárosa, Kairó szomszédságában helyezkedik el, és a közhiedelemmel ellentétben a piramisokat nem rabszolgák építették.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Vakablak

Mi az a vakablak? Mit jelent és honnan ered?

Világos, mint a vakablak – tartja a mondás arra utalva, ha valami érthetetlen, felfoghatatlan, nehezen befogadható. De pontosan mi az a vakablak, milyen funkciót lát el, és hol találkozhatunk vele? A vakablak egy ablakhoz hasonló mélyedés, vájat a falban, ami nem nyitható és nem enged be fényt. Lehet egyszerű vagy akár díszes kialakítású is. A […]

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?