Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is csupán ősi építményekként hivatkozhatott rá életében. A gízai piramisok ugyanis Tutanhamon uralkodása alatt már hozzávetőleg 1200 éve rendületlenül álltak.

Kleopátra, az ókori Egyiptom kétségkívül legismertebb uralkodónője közelebb élt a mobiltelefon feltalálásához, mint a gízai piramisok építéséhez. A nagy piramisok valójában annyira idősek, hogy építésükkor még mamutok éltek a Földön.

Nagy piramisok
A három nagy piramis i.e. 2500-2600 között épülhetett. Fotó: Pixabay

Ha összeadjuk az időszámításunk előtti 2500 évet az azóta eltelt mintegy 2000 évvel, akkor az jön ki, hogy a nagy piramisok 4500 évvel ezelőtt épültek. Manapság a legfejlettebb technológia használatával sem készülnek olyan épületek, amelyek ennek akár a negyedrészét képesek lennének elérni.

Kiknek épültek a gízai piramisok?

A gízai vagy nagy piramisok alatt három ókori építményt értünk, melyek Kheopsz, Khephrén, illetve Mükerinosz fáraóknak épültek. A monumentális sírhelyek közül Kheopsz fáraó piramisa az ókori világ hét csodájának egyike.

Gíza a mai Egyiptom fővárosa, Kairó szomszédságában helyezkedik el, és a közhiedelemmel ellentétben a piramisokat nem rabszolgák építették.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]