Rabszolgák építették a piramisokat? Hát, nem! 10 történelmi tévhit

A bizonyítékok bemutatása nem csupán a rendőrségi nyomozás, de a történelmi események valóság alátámasztásának is fontos eleme. A múltban felmerülő kérdések tisztázására gyakran évtizedek sem elegendők, és még mindig szép számmal akadnak olyan rejtélyek és mítoszok, amelyek megválaszolása a jövő történészeire vár. Az alábbiakban 10 népszerű legenda kerül górcső alá, amelyeket a legújabb kutatások megcáfoltak.

1. A Titanic katasztrófáját egy jéghegy okozta

Az új bizonyítékok azt sugallják, hogy a Titanic pusztulását nem – legalábbis nem közvetlenül – egy későn észlelt jéghegy okozta. A rendkívüli méretekkel rendelkező hajón ugyanis addigra már 3. hete egy elharapózó, ám kezdetben felfedezetlen tűz terjedt, ami az ütközés pillanatára visszafordíthatatlan mértékűvé vált. A tűzre a Titanic tetőterében talált fényképek elemzése során figyeltek fel a szakemberek, akik megerősítették, hogy a lángok meggyengítették a hajótestet.

2. Anasztázia hercegnőnek nem sikerült elmenekülnie

Sokáig tartotta magát a legenda, hogy Anasztázia Nyikolojevna Romanova nagyhercegnő, az utolsó orosz cár, II. Miklós lánya túlélhette családja 1918. évi lemészárlását. 2007-ben egy DNS-teszt azonban megcáfolhatatlanul azonosította a hercegnő holttestét is a merénylet helyszínén. Az újonnan felmerült bizonyítékok szerint Anasztázia hercegnőt családtagjaihoz hasonlóan kivégezték.

3. Marie Antoinette nem mondta, hogy a szegények egyenek kalácsot

Mindenki ismeri a híressé vált történelmi mondatot: Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, egyenek kalácsot. Bár a mítosz szerint a francia forradalom kirobbanásának egyik mozgató rugója volt, úgy tűnik, hogy a mondat soha nem hagyta el a francia királyné száját. Már csak azért sem, mert akkoriban hozzávetőleg 10 éves lehetett. A híres idézet minden jel szerint Jean-Jacques Rousseau-tól származik, a filozófus 1767-ben írta le a szállóigévé vált szavakat.

4. A kínai nagy fal az egyetlen szabad szemmel látható építmény a Holdról

Úgy tartja a szóbeszéd, hogy az egyetlen emberi kéz alkotta építmény, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal. A legendát több űrhajós is cáfolta az idők során, röviden: a védmű annyira beleolvad a környezetébe, hogy lehetetlen szabad szemmel kiszúrni. A történettel ebben a bejegyzésben bővebben is foglalkoztunk.

5. A vikingek szarvas sisakot viseltek

Ha a filmekben, animációs alkotásokban vikingábrázolást látsz, szinte biztos lehetsz benne, hogy a szarvas sisak elengedhetetlen elem lesz. Tekintettel arra, hogy a fennmaradt forrásokban nyoma sincs a szarvakkal díszített sisakoknak, egészen biztos lehetsz benne, hogy az egész csupán legenda. A tévhit valószínűleg Richard Wagner 1876-os Nibelung gyűrűje című operájából ered.

Tényleg rabszolgák építették a piramisokat? Fotó: Pexels

6. Benjamin Franklin az elektromosság atyja

A történet szerint 1752-ben Franklin sárkányt eregetett, amibe belecsapott a villám, ezzel a férfi felfedezte az elektromosságot. A valóság az, hogy az elektromosság akkoriban már széles körben ismert volt, Franklin csupán a villámlás környezetének elektromos természetét próbálta bizonyítani. Egész pontosan a levegőben felgyülemlett elektromos töltés jelenlétét igazolni.

7. Van Gogh levágta az egész fülét

A festőzseni valójában csupán a füle alsórészét vágta le 1888. december 23-án, miközben súlyos depressziós tünetek gyötörték. A holland művész a dél-franciaországi Arles-ban bérelt házat barátjával, Gauguinnel, akivel egy alkalommal összeszólalkozott, kést emelve társára támadt, de végül magában tett kárt.

8. A Bibliában szó sincs almáról, mint tiltott gyümölcsről

A Genezis könyve szerint Ádám és Éva kiűzetésre került a Paradicsomból, mert megízlelték a „kert közepén lévő fa gyümölcsét”. Csakhogy a Biblia nem említi, hogy ez a tiltott gyümölcs az alma lett volna. Egyes bibliakutatók egyébként úgy gondolják, hogy mivel az első emberpár a fügefa leveleibe öltözött, így a tiltott gyümölcs a füge volt. Az almaábrázolást valószínűleg a képzőművészetnek, azon belül is a festészetnek köszönhetjük. Az alkotóknak valamilyen formában szükséges volt megjeleníteniük a gyümölcsöt a vásznon, és a választás a közismert almára esett.

9. Néró gyújtotta fel Rómát

Habár Néró, Róma császára nem éppen előzékenységéről és toleranciájáról volt ismert, vélhetően a Rómát elpusztító tüzet nem ő, hanem politikai ellenfelei okozták. Róma felgyújtásakor a császár ugyanis éppen Antiumban tartózkodott, a városba pedig csupán akkor tért vissza, amikor a lángok már a palotáját veszélyeztették.

10. Rabszolgák építették a piramisokat

A fáraó sírjának építése rendkívüli megtiszteltetés volt, régészeti leletek bizonyítják, hogy a piramisok építőmunkásainak névsora megörökítésre került az utókor számára. Pontos adminisztratív feljegyzések maradtak továbbá a munkások élelmiszerellátásáról és elszállásolásáról. A monumentális építmények mögött valójában zseniális mérnökök és magasan képzett munkások állnak. Egészen biztosra vehető, hogy ha rabszolgák emelték volna a piramisokat, nevük nem kerül megörökítésre.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Agy 10 százalék

Tényleg csupán az agyunk 10 százalékát használjuk?