Hány ember járt eddig a Holdon?

Még ha a legtöbben nem is éltünk a Holdra szállás történelemformáló pillanatában, 1969. július 20-án, Neil Armstrong amerikai asztronauta szavai bizonyára mindannyiunk fülében ismerősen csengenek. Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek. Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?

1961-ben a Szovjetunió Jurij Gagarin személyében eljuttatta az első embert az űrbe, komoly fejtörést okozva ezzel az amerikaiaknak. Ne feledjük, hogy 1961-ben még javában zajlott a két szuperhatalom közötti hidegháború, amely nem csupán a gazdaságra, a kultúrára, a fegyverkezésre, de a kozmosz meghódítására is rendkívüli hatással volt.

Miután a szovjetek a világon először embert küldtek az űrbe, az amerikaiaknak csattanós választ kellett adniuk. Olyat, ami elhalványítja a Szovjetunió dicsőségét, egyszersmind örökre eldönti a kozmosz meghódításáért vívott verseny sorsát. Ennek jegyében John F. Kennedy bejelentette, hogy az Egyesült Államok még abban az évtizedben a Holdra lép.

Égi kísérőnk meghódításának technikai megvalósítása az Apollo-programmal (1966-1972) csúcsosodott ki. A program számos személyzet nélküli űrrepülést valósított meg Föld körüli pályán, végül 1969. július 20-án az Apollo-11 két asztronautája, Neil Armstrong és Buzz Aldrin leszállt a Holdra. (Kettejük közül Armstrong volt az első, aki először a felszínre lépett.)

Hány ember járt a Holdon
Az Apollo-11 dicsősége mindent elhomályosított maga körül

Hány ember lépett összesen a Holdra?

A történelmi tettel az USA kinyilvánította, hogy az űrversenyt kétségbevonhatatlan módon megnyerték. Az Apollo-11 dicsősége ugyan mindent elhomályosított, de tény, hogy azt követően is visszatértünk még kozmikus szomszédunk felületére. Jelenleg az utolsó (két) ember, aki a Hold felszínére lépett Harrison Schmidt geológus (nagyjából 115 kg kőzetmintát gyűjtött a küldetés során) és Eugene Cernan űrhajós, vadászpilóta. Ők 1972. december 11-én landoltak égi kísérőnk felszínén, és közel 75 órát töltöttek ott.

1969 és 1972 között hat Apollo-küldetésben összesen 12 ember járt a Holdon a mai napig. A nevük: Neil Armstrong, Edwin „Buzz” Aldrin, Charles Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan, Harrison H. „Jack” Schmitt.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Gránátos kocka

Miért hívjuk gránátos kockának a krumplis tésztát?

Honnan ered a gránátos kocka és mi köze a hadsereghez? Ennek próbálunk utánajárni itt a retró legendák hasábjain.