A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Az ikonikus kép 1945. augusztus 14-én készült azt követően, hogy Japán elfogadta a kapitulációs feltételeket, amire sokan a II. világháború végének előszeleként tekintettek. A hír hallatán az amerikaiak a New York-i Times Square-re sereglettek, és önfeledten ünnepelni kezdték a győzelmet.

Alfred Eisenstaedt fényképésznek sikerült tökéletesen megragadnia az amerikaiak örömét, képe a 20. század egyik leghíresebb fotója lett, ami a Life magazinba is bekerült. A fényképen az örömittas New York-i forgatag látható, melynek előterében egy csókolózó párt, egy tengerészt és egy nővért fedezhetünk fel.

A New York-i Times Square 1945. augusztus 14-én. Fotó: Alfred Eisenstaedt

A tengerész csókjának története

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát. A férfi (George Mendonsa) pedig az amerikai haditengerészet kötelékében szolgált tengerészként, és a Csendes-óceáni hadszíntérről szabadságra (eltávra) tért haza.

Mendonsa, a katona tehát épp a szabadnapját töltötte, és egy másik nővel randevúzott, amikor meghallotta a bejelentést a japán kapitulációs döntésről. A következő pillanatban az örömittas tengerész már egy idegen nő ajkán csüggött, és Alfred Eisenstaedt fotósnak köszönhetően hamarosan az egész világ láthatta a pár szenvedélyes csókját. (A fénykép hátterében felfedezhető a randira hívott hölgy, Rita Petrie is, aki elárulta, nem bánja, hogy a férfi az ünneplés hevében megcsókolt egy idegen nőt.)

 „A srác egyszerűen csak odalépett, megragadott, majd megcsókolt. Az egész nem az én döntsem volt” – árulta el a Greta Friedman egy 2005-ben készült interjúban.

Rita Petrie valóban nem bánhatta lovagja csókját, ugyanis hamarosan a tengerész felesége lett, és hét évtizeden keresztül élt vele boldog házasságban. A tengerész, George Mendonsa 2019-ben, 95 éves korában hunyt el.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Hold túloldala

A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Kilátás a dolgozószobából

Az első fénykép története – Egy fotó és ami mögötte van