A hazai gasztronómiai elnevezések külön fejezetet érdemelnének a magyar konyhatörténelem nagykönyvében, elég megemlíteni csupán a hitlerszalonna nevű élelmiszert vagy a vargabélest. De honnan ered a gránátos kocka és mi köze a hadsereghez? Ennek próbálunk utánajárni itt a retró legendák hasábjain.
A gránátos kocka megjelenése az Osztrák-Magyar Monarchia idejére datálható, eredeti elnevezése pedig nem más, mint grenadiermarsch, ami azt jelenti: gránátos-induló. Zavarosnak tűnik? Nem baj, haladjunk tovább, mindjárt kikristályosodik a megoldás.
Gránátos kocka vagy krumplis tészta
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló gránátosok a gyalogezred elit részét képezték, szolgálatuk pedig mindig is kitüntetett figyelmet érdemelt. Jól példázza ezt, hogy gránátosoknak kifejezetten a szálfa termetű, erős veterán katonák közül toboroztak. Megjelenésükben is különbözők voltak, csákó helyett magasabb, medvebőrből varrt süveget viseltek.

De vissza a krumplis tésztához! Termetükből és feladatukból adódóan a gránátosok élelmezése rendkívüli kihívást jelentett a hadseregnek, ugyanis az energiapótlás igen fontos volt annak érdekében, hogy a katonák helyt tudjanak állni a csatamezőn. Tekintettel arra, hogy húsétel nem minden esetben került a bakák elé, így a választás a laktató, szénhidrátban gazdag ételekre esett.
A paprikás, hagymás tört burgonyából és négyzet (kocka) alakú tésztából készült finomság hamar a gránátosok kedvencévé vált, amit a tiszteletükre németül grenadiermarsch-nak, magyarra átültetve pedig gránátos kockának nevezett el a köznyelv.