Miért hívjuk gránátos kockának a krumplis tésztát?

A hazai gasztronómiai elnevezések külön fejezetet érdemelnének a magyar konyhatörténelem nagykönyvében, elég megemlíteni csupán a hitlerszalonna nevű élelmiszert vagy a vargabélest. De honnan ered a gránátos kocka és mi köze a hadsereghez? Ennek próbálunk utánajárni itt a retró legendák hasábjain.

A gránátos kocka megjelenése az Osztrák-Magyar Monarchia idejére datálható, eredeti elnevezése pedig nem más, mint grenadiermarsch, ami azt jelenti: gránátos-induló. Zavarosnak tűnik? Nem baj, haladjunk tovább, mindjárt kikristályosodik a megoldás.

Gránátos kocka vagy krumplis tészta

Az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló gránátosok a gyalogezred elit részét képezték, szolgálatuk pedig mindig is kitüntetett figyelmet érdemelt. Jól példázza ezt, hogy gránátosoknak kifejezetten a szálfa termetű, erős veterán katonák közül toboroztak. Megjelenésükben is különbözők voltak, csákó helyett magasabb, medvebőrből varrt süveget viseltek.

Gránátos kocka
A gránátos kocka eredete régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk

De vissza a krumplis tésztához! Termetükből és feladatukból adódóan a gránátosok élelmezése rendkívüli kihívást jelentett a hadseregnek, ugyanis az energiapótlás igen fontos volt annak érdekében, hogy a katonák helyt tudjanak állni a csatamezőn. Tekintettel arra, hogy húsétel nem minden esetben került a bakák elé, így a választás a laktató, szénhidrátban gazdag ételekre esett.

A paprikás, hagymás tört burgonyából és négyzet (kocka) alakú tésztából készült finomság hamar a gránátosok kedvencévé vált, amit a tiszteletükre németül grenadiermarsch-nak, magyarra átültetve pedig gránátos kockának nevezett el a köznyelv.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?