Mi volt az ikertelefon, és miért kergetett az őrületbe minket?

Az ikertelefon a modern videóhívások és internetes összeköttetések tükrében ma már rossz viccnek tűnik csupán, jóllehet volt idő, amikor a hétköznapok cudar valóságaként köszönt ránk. Mi volt az az ikertelefon, és miért hozta ki szinte az összes előfizetőt egy pillanat alatt a sodrából?

Az ikertelefon létezésének megértéséhez tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy Magyarország távbeszélő-ellátottsága még a volt szocialista országok között is igen alacsonynak számított. Beszédes adat: egy 1986-ban készült tanulmány szerint Budapesten 100 lakosra mindössze 35 beszélőállomás jutott. Vidéken még ennél is elkeserítőbb volt a helyzet.

A vezetékes telefon a rendszerváltoztatást követő években sem került elérhető közelségbe a lakosság számára, az igény leadását követően éveket kellett várni a vonal kiépítésére. Ezekben az időkben a mobiltelefon még csupán álom volt az átlagemberek számára, az első marok- vagy zsebtelefonok ugyanis 1997-1998 tájékán kezdtek szélesebb körben elterjedni.

Ikertelefon
1986-ban 100 lakosra mindössze csupán 35 beszélőállomás jutott

Minden bosszúság forrása, az ikertelefon

A növekvő telefonigény kényszerű megoldást szült az úgynevezett ikertelefon-állomások formájában. Ez azt jelentette, hogy egy vezetéken két előfizető osztozott, ami némely esetben komoly konfliktusok forrása is lehetett. Ugyanis mialatt az ikerállomás telefonált, a másik fél nem kapott szabad vonalat, azaz nem tudott sem hívást indítani, sem pedig fogadni. Ha nem volt szerencsénk, és az ikertelefonos párunk szerette bő lére engedni a mondanivalóját, akkor egyszerűbb volt egy utcai pénzbedobós telefonfülkét keresnünk.

Az ikertelefonok a mobilok szélsebes terjedésével egyre inkább visszaszorultak, sőt napjainkra a fővonalas telefonok is kikopófélben vannak. Érdekesség, hogy az egykori hatszámjegyes telefonszámokat fővárosi viszonylatban 1989 szeptemberében változtatták meg, ekkor került az 1-es körzetszám a budapesti számok elé.

Kapcsolódó: Halló! Magyarul veszik fel a telefont világszerte? Mi köze a magyar Puskás Tivadarnak az egyetemes telefonos köszöntéshez?

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Traktorok

Retro traktorok a történelemből

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek mikor hozták létre az első traktorokat, akkor az időbe
egészen a 19. századig kell visszarepülnünk.

Masszázs és relaxáció

Rekreáció és masszázs a szocializmusban

Erősen téved, aki azt gondolja, hogy a különböző masszázs és dögönyöző gépek az újkor vívmányai. Nézzük, hogyan töltődtünk fel a szocializmusban.

Motoros bukósisak

A motoros bukósisak meglepő története

Egy hírportálon olvastam a minap, hogy Székesfehérvár mellett egy motoros balesetet szenvedett, életét a bukósisakja mentette meg. A hír kapcsán elgondolkodtam rajta, hogy vajon mióta áll ez a hasznos védelmi eszköz az ember szolgálatában? Logikusan a legtöbben rávágnánk: a motorozás kezdete óta, hiszen teljesen kézenfekvőnek tűnik, hogy a jármű gyártói a biztonságra is gondoltak a […]