LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Hihetetlen nagyot futott az interneten egy kissé átverésnek tűnő fotó. A képen a népszerű Reszkessetek, betörők című filmből megismert kisfiú, Kevin McAllister otthonát, fondorlatos csapdáinak apró másolatait, valamint a mozi szereplőit láthatjuk LEGO építőkockákból. Vajon az egész egy rendkívül aprólékosan előkészített médiahack, vagy a dán alapítású játékgyár valóban piacra dobta a chicagói ház LEGO változatát, amiben újraélhetjük Kevin (Macaulay Culkin), Harry (Joe Pesci) és Marv (Daniel Stern) kalandjait?

Nincs karácsony Kevin nélkül, és az ünnepek közeledtével joggal gondolhatnánk, hogy a Reszkessetek, betörők LEGO nem más, mint egy óriási trollkodás valamelyik televíziós csatorna részéről. Láttunk már hasonlót, ennek a fajta műfajnak a promóció a célja, vírusmarketingnek nevezik. Dióhéjban annyi a lényege, hogy egy hír vírusként terjed a közbeszédben illetve a közösségi médiában, így a termék vagy alkotás hatalmas reklámot kap a piacra dobás vagy a bemutatás előtt.

A kultikussá vált filmben – aminek második részében még Donald Trump is felbukkan – a 8 éves Kevin McAllistert családja otthon felejti, nélküle utaznak el a párizsi karácsonyi vakációra. A hátrahagyott Kevinnek egyedül kell boldogulni a háztartás ügyes-bajos dolgaival, de a szennyes ruhák kimosásánál hamarosan egy jóval égetőbb probléma is előáll. A McAllister-házat betörők támadják meg, ám Kevin saját készítésű csapdáival és fegyvereivel felveszi a harcot a rosszfiúk ellen.

LEGO Reszkessetek, betörők
LEGO Reszkessetek, betörők. A nevezetes McAllister-ház.  LEGO Group. ©

LEGO Reszkessetek, betörők

Hihetetlen, de a filmről készült LEGO változat nem kamu hír, a népszerű építőkockás vállalat valóban kereskedelmi forgalomba hozta a Reszkessetek, betörők játék változatát. A készletben található apró ingatlan megszólalásig hasonlít arra az eredetileg 1920-ban épült, Winnetkában (Chicagótól északra) található kétszintes téglaházra, amely a film emblematikus helyszínévé vált.

A LEGO 2021. november 1-jén 250 dolláros áron (mintegy 82.000 forint) dobta piacra a terméket, ami – lássuk be – kissé borsosnak tűnik, és a megszállott Kevin-rajongók kivételével nem nagyon lesz olyan, aki kifizet érte ennyi pénzt. A készlet egyébként tényleg rendkívül részlet gazdag, a spalettaként nyitható házon, a csapdákon, a betörők szakadt furgonján kívül 5 LEGO figurát is tartalmaz (Kevin, Harry, Marv, Kevin édesanyja és a hólapátos Marley).

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]

A játékok, melyekkel felnőttünk

A mai cikk – kissé rendhagyó módon – az ‘egy kép többet mond ezer szónál’ mondás jegyében fogant. Sokat lehetne írni az alábbi retró játékokról, azonban a vizuális benyomások valóban feleslegessé tesznek minden betűt, egy csapásra parancsolnak vissza minden mondatot. Így csak döljünk hátra, lazán görgessük az egeret, s áradjon el rajtunk az édes nosztalgia érzése, […]