Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Mára ugyan kissé kikopott a kifejezés használata a hétköznapokból, ennek ellenére a legtöbben pontosan tudjuk, hogy akit főkolomposnak neveznek, az általában rosszban sántikál. De honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

A némileg bizalmas, közvetlen és már-már a tolvajnyelvre emlékeztető magyar szavunk, a főkolompos eredetét sokan tévesen jelölik meg. Úgy tartják, hogy a kolompkészítő mestert, a szakma jeles képviselőjét nevezik ekképp, ami igen távol áll a valóságtól.

Bár a felvetés nem nélkülözi a logikát, hiszen főszolgabírót és főispánt is ismerünk, a főkolomposnak nincs köze a hivatáshoz. De akkor mégis honnan származik? Eredetileg nem is személyt neveztek így?

A főkolompos jelentése

A főkolompos szavunk a pásztoréletből származik. A gulyás – azaz a marhapásztor – a gulyát vezető szarvasmarha nyakába kolompot kötött, aminek öblös hangja messzire hallatszott a pusztán, így az állatok könnyebben tudták követni társaikat. Érdekesség, hogy a juhok nyakába inkább könnyedebb rézcsengettyű került, ennek ábrázolása pedig mind a mai napig tetten érhető. (Gondoljunk csak a karácsonyi, bárányt ábrázoló képeslapokra.)

Főkolompos
A társaság vagy csapat leghangosabb tagja a főkolompos

A gulyát vezető szarvasmarha, a „csapat hangadója” volt tehát a főkolompos, az adta a menet ritmusát és irányát. A puszták világa ezer szállal kötődött a betyárélethez, így nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a főkolompos szó gyökeret verjen a betyár szóhasználatban is. Innen pedig csupán kőhajításnyi távolságra van, hogy a cselszövés kiötlőjét és hangadóját is ekképpen illessék. Így lett tehát a főkolompos vezérmarhából egy rosszban sántikáló személy az idők során.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]