Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Mára ugyan kissé kikopott a kifejezés használata a hétköznapokból, ennek ellenére a legtöbben pontosan tudjuk, hogy akit főkolomposnak neveznek, az általában rosszban sántikál. De honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

A némileg bizalmas, közvetlen és már-már a tolvajnyelvre emlékeztető magyar szavunk, a főkolompos eredetét sokan tévesen jelölik meg. Úgy tartják, hogy a kolompkészítő mestert, a szakma jeles képviselőjét nevezik ekképp, ami igen távol áll a valóságtól.

Bár a felvetés nem nélkülözi a logikát, hiszen főszolgabírót és főispánt is ismerünk, a főkolomposnak nincs köze a hivatáshoz. De akkor mégis honnan származik? Eredetileg nem is személyt neveztek így?

A főkolompos jelentése

A főkolompos szavunk a pásztoréletből származik. A gulyás – azaz a marhapásztor – a gulyát vezető szarvasmarha nyakába kolompot kötött, aminek öblös hangja messzire hallatszott a pusztán, így az állatok könnyebben tudták követni társaikat. Érdekesség, hogy a juhok nyakába inkább könnyedebb rézcsengettyű került, ennek ábrázolása pedig mind a mai napig tetten érhető. (Gondoljunk csak a karácsonyi, bárányt ábrázoló képeslapokra.)

Főkolompos
A társaság vagy csapat leghangosabb tagja a főkolompos

A gulyát vezető szarvasmarha, a „csapat hangadója” volt tehát a főkolompos, az adta a menet ritmusát és irányát. A puszták világa ezer szállal kötődött a betyárélethez, így nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a főkolompos szó gyökeret verjen a betyár szóhasználatban is. Innen pedig csupán kőhajításnyi távolságra van, hogy a cselszövés kiötlőjét és hangadóját is ekképpen illessék. Így lett tehát a főkolompos vezérmarhából egy rosszban sántikáló személy az idők során.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Vakablak

Mi az a vakablak? Mit jelent és honnan ered?

Világos, mint a vakablak – tartja a mondás arra utalva, ha valami érthetetlen, felfoghatatlan, nehezen befogadható. De pontosan mi az a vakablak, milyen funkciót lát el, és hol találkozhatunk vele? A vakablak egy ablakhoz hasonló mélyedés, vájat a falban, ami nem nyitható és nem enged be fényt. Lehet egyszerű vagy akár díszes kialakítású is. A […]

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?