Mi az a hitlerszalonna (vagy Hitler-szalonna)?

Szinte hihetetlen, de a náci diktátorról elkeresztelt hitlerszalonna (egyes átírásokban Hitler-szalonna, eredetileg Hitlerspeck) mind a mai napig megtalálható a boltok polcain, természetesen teljesen más néven forgalmazva. Vajon milyen körülmények között látott napvilágot a termék, és miért neveznek el egyáltalán élelmiszert a világtörténelem leghírhedtebb emberéről?

A hitlerszalonna egy kifejezetten kemény állagú, szeletelésre alkalmas dzsem. Sok helyen tévesen lekvárként határozzák meg, ám a lekvár 100 százalék gyümölcstartalommal bír, ami az előbbi édesség esetében koránt sem mondható el. Eredetéről pontos írásos dokumentáció nem maradt fent, de néhány mondat erejéig érdemes róla megemlékezni a retró blog hasábjain.

A hitlerszalonna története

A szeletelhető gyümölcsíz a legenda szerint a II. világháború idején született, és azért nevezték el Adolf Hitlerről, mert előállítására ő adott parancsot a német vegyész szakemberek számára. A hadiipari termelés, illetve a keleti front nem várt eseményei élelmiszerválságot, éhínséget és nélkülözést vetítettek előre a Harmadik Birodalomban.

Hitler ennek elkerülése, illetve a romló élelmiszerellátás megakadályozása érdekében megbízta a vegyészeit egy olyan termék előállítására, amely emberi fogyasztásra alkalmas, egyaránt tartalmaz növényi és állati eredetű komponenseket, fehérjéket és vitaminokat. A cél egy olyan, speciális tárolási körülményeket nem igénylő termék előállítása volt, amely táplál, energiát ad, és a hozzáadott vitaminok miatt egészséges is. (Ez utóbbi azért erősen kétséges.)

A termék eredeti nevét nem ismerjük, annyi bizonyos, hogy a köznyelv nagyon hamar hitlerszalonna néven kezdte illetni a természetes megjelenésűnek még hatalmas jóindulattal sem nevezhető vegyészek által előállított élelmiszert. A tervek szerint a kemény, rendkívül édes ízű termék mind a civil lakosság, mind pedig a hadsereg ellátását szolgálta volna.

Ellentmondások a történetben

Egyes források szerint azonban a hitlerszalonnának a világon semmi köze nincs a véreskezű diktátorhoz és a náci Németországhoz, megjelenése és forgalmazása kifejezetten Magyarországhoz köthető. Eszerint szintén a II. világháborúban és szintén a lakosság és a katonaság ellátását célozta.

Logikusnak tűnhet a magyarázat, hogy a szövetségi rendszer vagy más gazdasági megfontoltság okot adott a termék mindkét országban történő felbukkanására.

Hol találkozhatunk ma hitlerszalonnával?

Az élelmiszert napjainkban sütésálló lekvárnak nevezik, és szinte minden szupermarketben megtalálható. Érdekesség, hogy hőálló tulajdonságának köszönhetően a bukták közkedvelt alapanyagának számít.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Mesesajt

Mesesajt, avagy a csoki és az ömlesztett sajt különös házassága

A Mesesajt igazi hazai élelmiszeripari vadhajtás, amire nincs példa széles e világban. Kíváncsi vagy a történetére? Kattints a tartalomért!

Miért nem tudjuk magunkat megcsiklandozni?

Miért nem tudjuk megcsiklandozni magunkat?

Számtalanszor tapasztaljuk életünk során azt az érzést, amikor egy szándékos vagy véletlen érintés mosolyra fakaszt, és önkéntelen mozdulatra sarkall bennünket.

m betű autópálya

Miért M betűvel jelölik a hazai autópályákat?

Bizonyára a legtöbben rávágnánk, hogy azért mert “m” mint magyar – ez azonban óriási tévedés lenne. Mi indokolja hát a furcsa egybetűs elnevezést, és egyáltalán mit jelentenek a számok mögötte?