A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

Analitikus gondolkodású, precíz embernek tartod magad, vagy inkább szabadelvű, művészi lélekkel megáldott személynek? Ha az előbbi, akkor valószínűleg a bal agyféltekéd dominánsabb, ha az utóbbi, akkor pedig a jobb agyféltekéd az uralkodó. A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős, az egyéni tulajdonságokat pedig az határozza meg, hogy melyik a domináns. De mi az igazság?

A téma köré konkrét iparágak rendeződtek. Számos olyan irodalmat találunk, amik a két agyfélteke összehangolását célozzák vagy segítenek kapcsolatba lépni a gyengébbik területtel. Emellett jobb agyféltekés rajztanfolyamra is beiratkozhatunk, és megtanulhatunk különböző kineziológiai gyakorlatokat a harmonikus összeköttetés reményében.

Valóban ennyire markáns ellentét lenne agyunk egyik és másik oldala között? Tényleg háború dúl a koponyánkban, és egész valónkat, jellemünket, megnyilvánulásainkat mindössze az határozza meg, hogy melyik agyterületünk nyomja el a másikat?

A jobb és bal agyfélteke egy mítosz csupán?

Az orvosi képalkotó technikák fejlődésével szerencsére egyre pontosabb fogalmunk van egyik legfontosabb szervünk, az agyunk működéséről. Sokak számára elkeserítő lehet a hír, de a kutatások nem találtak bizonyítékot a jobb vagy a bal agyfélteke dominanciájára a vizsgált személyeknél. Bár mindannyian különböző személyiséggel, jellemmel és tehetséggel rendelkezünk, a tudományos vizsgálatok cáfolják, hogy a köztünk fennálló árnyalatokat az agyfélteke-dominancia okozná.

Ráadásul már a felvetés is elég gyenge lábakon áll. A matematika például logikus gondolkodást igényel, ezért úgy tartják, hogy a bal agyfélteke felelős érte, így távol áll minden művészi, azaz jobb agyféltekés képességtől. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. A matematika ugyanis amellett, hogy végtelenül logikus, mélyen megköveteli a kreatív hozzáállást is. Akkor egy matematikus zseni jobb vagy bal agyféltekés?

De fordíthatunk is egyet a dolgon. A művészi kreativitás nem csupán a határtalan érzelem kifejeződése. A legnagyobb műalkotások között számos szigorúan és precízen átgondolt remekművet találunk, gondoljunk csak a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójára vagy a Dávid-szoborra. Megszületésük vajon nélkülözte a részletekbe menő, elemző gondolkodást?

De akkor honnan ered a legenda?

Mint minden igazi mítosz, a jobb és bal agyféltekés gondolkodás is a valódi tudományban gyökerezik. Tudjuk, hogy agyunk két része valóban különböző feladatokra orientálódott, jóllehet a munkamegosztás sokkal összetettebb a kreativitás és a logika dominanciájánál. Nagyon eltúlozva azt mondhatjuk, hogy általában a jobb agyfélteke jártasabb a térbeli feladatok vonatkozásában, a bal agyfélteke pedig a problémamegoldásban. De ez nem jelenti azt, hogy a két terület ne működne együtt egymással a fentiek kapcsán.

A jobb és bal agyféltekés mítosznak – legalábbis abban a tekintetben, hogy meghatározott személyiségjegyek, embertípusok kapcsolhatók hozzá – nagyjából annyi tudományos érvényessége van, mint a horoszkópnak. Egyszerűen imádjuk magunkat, rokonainkat vagy barátainkat valamilyen séma szerinti kategóriába sorolni szimplán azért, mert az emberi elme mindenhol, még a világjárványokban is mintát keres.

Ennek hátterében a Barnum-effektus (vagy Forer-hatás) pszichológiai jelensége áll. Eszerint az egyén magára illőnek érez minden általános személyiség-leíró állítást, ha azt az érzetet keltik benne, hogy az elemzés kifejezetten az ő profiljára készült.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal.

Agy 10 százalék

Tényleg csupán az agyunk 10 százalékát használjuk?

Hollywood egyik kedvenc kliséje, hogy az agykapacitásunk mindössze 10 százalékát fogjuk munkára. Mi igaz ebből?

Tomi mosópor Wartburg slusszkulcs

Wartburg slusszkulcs a Tomi mosóporban

A Mahir és Tiszai Vegyi Kombinát szakemberei azzal reklámozták az új kiszerelésű mosóport, hogy egy vadonatúj Wartburg személygépkocsi slusszkulcsa található valamelyik dobozban.