Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal. Mi igaz ebből? Valóban kizárólag a mintegy 7200 kilométeren húzódó, eredetileg az északi nomád törzsek betörése ellen épült védmű az egyetlen ember alkotta tárgy, ami égi kísérőnkről is kivehető?

Mielőtt a végére járnánk a legendának, érdemes megemlíteni, hogy a történet az évek alatt kettévált. Az első szerint a kínai nagy fal látható a Holdról, a másik pedig azt állítja, hogy a Kr.e. 3. században építeni kezdett erődítmény Föld körüli pályáról látható csupán. Mindkét felvetést megvizsgáljuk.

Látni lehet a Holdról a kínai nagy falat?

A kérdés eldöntésére ki is lehetne a legautentikusabb forrás, mint Neil Armstrong, aki 1969-ben az égitestről személyesen is tanulmányozhatta a Földet. Armstrongot a közelmúltban a NASA Johnson Űrközpont munkatársa kérdezte a témában.

Az asztronauta elmondta, hogy kontinenseket, tengereket és felhőket látott, de a Hold felszínéről – amely átlagosan 370 000 kilométer távolságban helyezkedik el a Földtől –, egyetlen ember alkotta szerkezetet sem tudott kivenni. Neil Armstrongék holdaszállásakor rengeteg fotó készült, így bárki meggyőződhet róla, hogy pontosan miként fest lakhelyünk a legközelebbi égitestről.

A Hold felszíne és Földünk látképe az Apollo–11 űrhajóból

Mi a helyzet a Föld körüli pályával?

Ha a Holdról nem is, de talán Föld körüli pályáról, például egy űrállomásról látható a kínai nagy fal? Érdemes most is megbízható forráshoz nyúlnunk. Jeffrey Hoffman a NASA egykori űrhajósa 1985 és 1996 között öt űrsikló-misszióban is részt vett. Az asztronauta a kérdésről a következőképpen nyilatkozott:

„Rengeteg időt töltöttem a Föld tanulmányozásával az űrből, és számos alkalommal repültem el Kína felett is. Soha nem sikerült megpillantanom a falat.”

Hoffmann jelenleg a Massachusetts Institute of Technology repülőmérnök tudósa, és megerősítette, hogy a kínai nagy fal mellett az egyiptomi piramisokat sem sikerült szabad szemmel kiszúrnia. De azonosítani tudott sivatagi utakat, öntözőcsatornákat és nagyobb repülőtéri kifutópályákat egyszerűen azért, mert markánsan kitűnnek a környezetükből.

Érdemes megemlíteni, hogy Eugene Cernan és Ed Lu amerikai űrhajósok azt nyilatkozták, hogy rendkívül speciális időjárási körülmények között, a nap alacsony állásánál a fal kiterjedt árnyékot vet, így annak sziluettje – ha halványan is –, de láthatóvá válik.

Miért rejtőzik ennyire a kínai nagy fal?

Miként fordulhat elő, hogy ennyire nehéz azonosítani egy monumentális építményt, miközben egy reptéri kifutópályát gond nélkül fel lehet ismerni a Föld körüli pályáról? Ennek rendkívül egyszerű oka van. A kínaiak Peking közelében a turisták számára megtisztítottak és helyreállítottak néhány rövidebb szakaszt a nagy falból, ám annak túlnyomó része omladozóban van, moha és gaz által benőtt állapotban áll mind a mai napig.

A növényzettől körbe ölelt, kőből és agyagból épített erődítmény annyira beleolvad a környezetébe, hogy a Holdról egyáltalán nem, Földkörüli pályáról pedig csak speciális időjárási körülmények között, a Nap kedvező állásában figyelhető meg szabad szemmel.

Fotó a címlapon: shimmeringost rich

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős.

Agy 10 százalék

Tényleg csupán az agyunk 10 százalékát használjuk?

Hollywood egyik kedvenc kliséje, hogy az agykapacitásunk mindössze 10 százalékát fogjuk munkára. Mi igaz ebből?

Tomi mosópor Wartburg slusszkulcs

Wartburg slusszkulcs a Tomi mosóporban

A Mahir és Tiszai Vegyi Kombinát szakemberei azzal reklámozták az új kiszerelésű mosóport, hogy egy vadonatúj Wartburg személygépkocsi slusszkulcsa található valamelyik dobozban.