Rekreáció és masszázs a szocializmusban

Erősen téved, aki azt gondolja, hogy a különböző masszázs és dögönyöző gépek az újkor vívmányai. Tény, hogy az idő és a technológia fejlődése rendkívül jót tett a relaxációs eszközöknek, ennek ellenére nem jelenthető ki, hogy elektromos masszírozógépekkel kizárólag a 21. században találkozhatunk. Nézzük, hogyan töltődtünk fel a szocializmusban.

Talán a 80-as évek első felében jelent meg idehaza az az elektromos szovjet masszírozógép, amely a legtöbb magyarországi háztartásban megtalálható volt. A készüléknek sem márkajelzése, sem márkája, sem típusa nem volt, egyszerűen csak az eszköz volt. Külsejét tekintve leginkább egy hajszárítóra emlékeztetett, 220 voltról működött, és a vezetékén a kapcsolója egy éjjelilámpáét juttathatta az eszünkbe. Egyik fele gömbalakú volt, míg a másik a sötétbarna gyári papírdobozában megtalálható két felcsavarozható tappancsnak adott helyet. Akkoriban a masszázs és a relaxáció tökéletes megvalósulása, a pihenés és a kikapcsolódás egy pár tízcentis dobozban elfért. Legalábbis ezt gondoltuk.

Masszázs és relaxáció
A szocialista masszázs és rekreáció alapvető eszköze. Fotó: ebay.com

Merőben mást jelentett a svédmasszázs

Tekintettel azonban arra, hogy túl sok fogalmunk nem volt a szakszerű, profi masszőr által végzett kezelésről, talán elhittük, hogy a szocialista ipari remek valóban ugyanazt az élményt adja. Persze, mai fejjel már könnyedén belátható, hogy az egész szerkezet hozzávetőleg azt az érzést váltotta ki, mintha valaki felült volna egy Hajdu centrifugára. De azért azzal mégsem lehetett volna villantani a szomszédok előtt a nejlon otthonkában.

A masszázs egyet jelent a felfrissüléssel, a feltöltődéssel, a pihenéssel és a relaxációval. Egy szakszerű masszázs azonban ezen is túlmegy. A svédmasszázs például igazoltan enyhíti az izomgörcsöt, helyreállítja az anyagcserét, enyhíti a pszichés, mentális és fizikai fáradtságot, feloldja a stresszt és általánosságban javítja a közérzetet. Ma, ha a svédmasszázs, mint frissítő kezelés szóba kerül, elsősorban tehát a fáradt vagy fájó tagjaink átmozgatására, felfrissítésére vagy a relaxációra gondolunk.

Egyébként mindenre, amire a szovjet masszírozógép nem volt képes. Vajon segít a derék, a hát vagy a nyak fájdalmának leküzdésében? Támogatja az igénybe vett testrészek ellazulását? Valóban azt a szakszerű kezelést nyújtja, amit egy profi masszőrtől elvárhatunk. Svédmasszázs-e a szovjet masszírozógép által nyújtott szolgáltatás? Megannyi kérdés merül fel. Egy azonban bizonyosnak tűnik: aki valóban felfrissülésre, lazulásra és egy kis pihenésre vágyik, az inkább keressen fel egy szakembert.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Traktorok

Retro traktorok a történelemből

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek mikor hozták létre az első traktorokat, akkor az időbe
egészen a 19. századig kell visszarepülnünk.

Ikertelefon

Mi volt az ikertelefon, és miért kergetett az őrületbe minket?

Az ikertelefon a modern videóhívások és internetes összeköttetések tükrében ma már rossz viccnek tűnik csupán, jóllehet volt idő, amikor a hétköznapok cudar valóságaként köszönt ránk.

Motoros bukósisak

A motoros bukósisak meglepő története

Egy hírportálon olvastam a minap, hogy Székesfehérvár mellett egy motoros balesetet szenvedett, életét a bukósisakja mentette meg. A hír kapcsán elgondolkodtam rajta, hogy vajon mióta áll ez a hasznos védelmi eszköz az ember szolgálatában? Logikusan a legtöbben rávágnánk: a motorozás kezdete óta, hiszen teljesen kézenfekvőnek tűnik, hogy a jármű gyártói a biztonságra is gondoltak a […]