A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Kötött keringése miatt a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, így az emberiségnek rendkívül sokat kellett várnia, amíg megpillanthatta égi kísérőnk túloldalát. De pontosan mennyit, és milyen körülmények között készítették el az első fényképet a Hold másik feléről?

Logikusnak tűnne a megoldás, hogy a fotót az égitest nem látható oldaláról a holdraszállás során az Apollo 11 űrhajósai készítették el 1969 júliusában. Ám ez nem így van. Mint annyi mindenben a kozmosz meghódítása terén, az oroszok (egészen pontosan a szovjetek) ez ügyben is győzedelmeskedtek. Az első fényképet a Hold túloldaláról ugyanis a Luna-3 szonda készítette el 1959. október 7-én, mintegy 10 évvel megelőzve az amerikai holdraszállást.

A fotó elkészítésének körülményei

A szovjet Luna-program részeként 1959. október 4-én Bajkonurból indították el a Luna-3 holdszondát. A Luna-3 október 6. és október 18. között folyamatosan fotózta a Holdat, ideértve annak túloldalát is, amiről 40 perc alatt 29 képfelvételt készített. Rendben, de hogyan jutottak vissza a fényképek a Földre?

A 35 mm-es magas hőellenálló filmekre készült felvételek speciális műszerek segítségével az űrben kerültek előhívásra és szárításra. Ezt követően a fotókat egy televíziós adás közvetítésre alkalmas kamera rögzítette, majd a Földre továbbította. Briliánsan egyszerű megoldás, mégis hihetetlen vívmány, hogy mindezt 1959-ben képesek voltak kivitelezni! A fényképek ennek köszönhetően természetesen nem lettek borotvaélesek, de visszaemlékezve a kor televíziós adásainak minőségére, ez talán megbocsátható.

A Luna-3 által készített legelső fotó a Hold túloldaláról

Szovjet elsők az űrkutatásban

Az Egyesült Államok 1969-ben a Holdra lépett, és azóta hangoztatja, hogy ezzel megnyerte a hosszú évek óta zajló űrversenyt a Szovjetunióval szemben. A Hold meghódítása kétségkívül emberfeletti teljesítménynek számít, de érdemes száma venni azt is, hogy milyen eredményeket értek el riválisaik, melyek az űrverseny egyes állomásai, amiben elsőként a szovjetek jeleskedtek.

1957 Szovjetunió: Első műhold az űrben
1957 Szovjetunió: Első állat az űrben
1959 Szovjetunió: Első képek a Hold túloldaláról
1961 Szovjetunió: Első ember az űrben
1961 Szovjetunió: Első szonda a Vénuszhoz
1963 Szovjetunió: Első nő az űrben
1965 Szovjetunió: Első űrséta
1970 Szovjetunió: Első landolás egy másik bolygó felszínén (Vénusz)
1971 Szovjetunió: Első, asztronauták fogadására is képes űrállomás (Szaljut)
1971: Szovjetunió: Első landolás a Mars felszínén

Végezetül álljon itt összehasonlításként az egyik első és egy 2011-ben készült, a Hold túlfelét ábrázoló kép. Ennyit változott a technológia bő 50 év alatt.

Luna-3 holdfotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

A tengerész csókja

A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát.

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Philippe Halsman egyik leghíresebbé vált fényképét elnézve szinte nem hagyja nyugodni a gondolat a szemlélőt: a fotó egészen biztosan trükkfelvétel, a kompozíció kizárólag a gondos utómunka eredménye. Pedig nem.

Kilátás a dolgozószobából

Az első fénykép története – Egy fotó és ami mögötte van

Nem is olyan régen az első embert ábrázoló fénykép történetét követhettük végig a Retró Legendák oldalán, és már akkor felvetült: Vajon melyik lehet a világ első fennmaradt állóképe? Vajon milyen körülmények között jött létre, és legfőképp: kinek a nevéhez fűződik? Az első ismert fénykép elkészítéséhez hatalmas találékonyságra, és legalább ennyi kíváncsiságra is szükség volt. Ennyi […]