Hogyan használd a klímát hatékonyan?

Napjainkban még mindig sokan állítják, hogy a klíma felesleges és kevésbé költséghatékony. Azonban pár kimondatlan szabály betartásával nemcsak a villanyszámlán fogunk spórolni, hanem a komfortérzetünk is sokkal jobb lesz. Nézzük, hogyan!

Figyeljünk a hőfokra

A nyári melegben megeshet, hogy azonnali megoldásra vágyunk a meleggel szemben, ezért bekapcsoljuk a klímát. Igen ám, de nem mindegy, hogy miként állítjuk be a hőmérsékletet. A légkondicionáló berendezés akkor a legjobb, ha a kintihez képest legfeljebb 5-8 fokos eltérést produkál.

Tipp: Klímaszerelés profi módon

Ha például egy júliusi 35 fokos napon kapcsoljuk be, és gyorsan 20 fokra állítjuk, akkor nemcsak a számlánk fog nőni, hanem egy megfázást is kaphatunk mellé. Az a legjobb, ha fokozatosan hűtjük a helyiséget.

Kerüljük a légáramlatot

A hatékonyság másik szabálya, hogy ne magunkra irányítsuk a légáramlatot, mivel ez az ízületeinkre mehet. Ha a lakásban huzat van, vagy túl lett hűtve, akkor vegyünk fel egy kardigánt. Ez akkor igazán fontos, amikor nem a saját lakásunkról van szó, hanem például egy bevásárlóközpontról, így vigyünk magunkkal valamit, hogy tudjunk védekezni a hideg ellen.

Szellőztessünk

A klímáról azt is fontos tudni, hogy a helyiség levegőjét hűti és keringteti, így fontos az alapos szellőztetés. Ha azonban nem akarjuk teljesen felmelegíteni a lakást, akkor csak a reggeli órákban engedjük be a levegőt. Nem muszáj hosszú órákon keresztül nyitva hagyni, hiszen 20 perc alatt szinte az egész lakás levegője kicserélődik.

Ne vigyük túlzásba

A klímaberendezés nem megfelelő használata kiszáradást eredményezhet, ugyanakkor vérnyomás ingadozáshoz is vezethet. Mindig figyeljünk a komfortérzetre és a többi emberre is. Lehet, hogy mi megszoktuk a használatát, de ha valaki panaszkodik, akkor inkább kapcsoljuk le.

Használjunk időzítőt

Vannak olyan klímaberendezések, amik télen és nyáron is ugyanúgy használhatók. Sok lakásban ezzel helyettesítik a hagyományos fűtési rendszereket. Viszont, ha nekünk olyan klímánk van, ami inkább a nyári használat során gazdaságos, akkor ne hagyjuk bekapcsolva egész éjjel. Használhatunk időzítőt esténként, és amikor dolgozunk.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...