Wartburg slusszkulcs a Tomi mosóporban

1985-ben a népszerű hazai mosószermárka új termékkategóriáját, a családi kiszerelésű Tomi piacra dobását tervezte. A boltokba kerülést alapos marketing előzte meg, a Mahir és Tiszai Vegyi Kombinát szakemberei azzal reklámozták az új kiszerelésű mosóport, hogy a szerencsés vásárló egy vadonatúj Wartburg személygépkocsi slusszkulcsát találhatja a dobozban.

Ám mire a mosóporos dobozok a boltok polcaira kerültek, azokban már csupán utalványokra bukkanhattak a háziasszonyok, amelyek közül nyilvános sorsoláson húzták ki a nyertest. Tekintettel arra, hogy a promóció változtatását már nem reklámozták akkora elánnal, egy egész ország túrta könyékig a mosóporos dobozokat a Wartburg slusszkulcs után.

A Pest Megyei Hirlap 1985. december 10-én (29. évfolyam, 289. szám) a következőképpen adott hírt az eseményről.

Ha már a „maxik” születésnapja alkalmából adtunk tájékoztatást, akkor a 10 éves születésnap évében meghirdetett nyereményakcióról is szót kell ejtenünk. Ebben az évben ugyanis a nagy családi TOMI mosóporos dobozokba , ezer nyeremény- szelvény került. Ha a szerencsés megtalálók a szelvényüket — a nevük és a lakcímük feltüntetésével — 1985. december 20-ig postára adják (MAHIR, Sajtófigyelő, Budapest 9. Pf.: 76/a. 1450), cserébe egy nagy doboz Tomi Gálát kapnak ajándékba. A szelvények 1986. január 20-án de. 11 órakor, a Népstadion sajtótermében (XIV., Istvánmezei út 1—3.) nyilvános sorsoláson víznek részt, ahol eldől: ki az aki egy mosópor áráért egy Wartburg Standard személygépkocsit nyer.

Wartburg slusszkulcs nem volt, csak tréfás kedvű melósok

Annak ellenére, hogy a személyautó kulcsa nem került bele egyetlen forgalmazott dobozba sem, vásárlók százai jelentkeztek a gyártóknál olyan kulcsokkal a kezükben, amit a mosóporban találtak a felbontást követően. A botrány akkorára dagadt, hogy a kor legnépszerűbb közéleti televíziós magazinja, az Ablak is foglalkozott vele. Csakhamar kiderült, hogy a gyár dolgozói űztek tréfát a vásárlókkal, ugyanis használaton kívüli Tuto és Elzett lakatkulcsokat szórtak a dobozokba.

Tomi mosópor Wartburg slusszkulcs
Wartburg slusszkulcs a 10 éves Tomi születésnapján és az új családi termékcsalád bevezetésén

Ugyan a lakatkulcsok még nyomokban sem hasonlítottak egy slusszkulcsra, de vélhetően a fellelkesült vásárlók annyira megörültek a találatnak, hogy ez a formaság elkerülte a figyelmüket. Az esetet egyébként a Tomi felsővezetése is megerősítette, arról azonban nem szól a legenda, hogy történt-e felelősségre vonás az ügyben.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...