Zárt vagy nyitott cellás purhab szigetelést válasszunk?

A purhab szigetelésnek számos előnye van, a fűtés és hűtés takarékosságán át az épület élettartamának megnöveléséig. Sok más iparágban, így az építőiparban is nélkülözhetetlenné vált.

Sokrétű felhasználás és kiváló fizikai paraméterek jellemzik, emellett a felvitele a legújabb technológiáknak köszönhetően nagyon gyors és viszonylag egyszerű folyamat, ráadásul szinte minden felületre alkalmazható megfelelő előkészítés után. Igazából a hátránya is ebben rejlik, mert ugyan minden felületre felvihető, de por és kosz esetén nem tapad.

Természetesen ezen túl is akad néhány negatív tényező is, amik miatt egyes esetekben célszerű meggondolni a használatát, mint például a lapos tetők esetén, mivel ebben az esetben kicsit költségesebb, mint más szigetelő megoldások. Ugyanakkor a legtöbb helyen nagyon is ajánlják, mivel kiváló a helykihasználó és hézagfeltöltő tulajdonsága, emellett rendkívül időtálló megoldás.

A magas hőmegtartó és hőszigetelő képességén túl, a gombásodást és a penészesedést is meggátolja. A purhab szigetelés két fajtáját különböztetjük meg: a zárt és a nyitott cellás purhabot.

Miért használjunk zárt cellás szigetelést?

A zárt cellás purhab egy merev, sűrű hab. A nyitott cellás habhoz képest lassabban tágul, kezdeti térfogatának negyvenszeresére tud megnőni. Kiválóan alkalmas zajcsökkentésre, hangszigetelésre, és természetesen hőszigetelésre is. Emellett víz-, és lépésálló tulajdonsággal is bír. Használják még a szerkezeti integritás növelésére is.

A zárt cellás purhab egy teljesen homogén zárt felületet alkot, teljesen alkalmas a fűtés és hűtés kiadásainak csökkentésére. Pala- és cseréptetők belső felületén alkalmas a vízzárására és a beázás mentesítésére már 3cm-es vastagságtól.

Purhab szigetelés

Régebbi épületek esetében inkább ezt a fajtát javasolják a szakemberek. Emellett ipari csarnokok, állattartó telepek és TSZ, termelőszövetkezet, istállók hő és vízszigetelésére a könnyű tisztíthatósága miatt. Többféle tetőn is alkalmazzák, mint például lemez, trapézlemez, hullámpala tetők esetén.

A nagy hő megtartó képessége miatt még a szállítótartályok, hűtőkamrák hőszigetelésére is előszeretettel használják. Ezen kívül még dekorszórások kivitelezésére is szokták alkalmazni.

Mi a különbség a nyitott és a zárt purhab között?

Természetesen a nyitott cellás purhab, ugyanúgy, mint a zárt cellás kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír. A nyitott cellás hab lényegesen gyorsabban és nagyobb mértékben

tágul, mint a zárt cellás. A szórást követően közel a százszorosára tágul, és teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret. A felhasználása hasonlóan széles körben elterjedt, lazább szerkezete miatt főként tetősíkok szalufái közötti hőszigetelésre alkalmazzák, de elterjedt a könnyű szerkezetes épületek falszigeteléseként is.

A nyitott cellás hab kiválóan alkalmas réseken és üregeken belüli konvekciós hő mozgások kiküszöbölésére, aminek segítségével egyenletes hőérzetet tudunk biztosítani. Mivel meggátolja a nedvesség kondenzációját, ami a levegő áramlásával jön létre, egyúttal megakadályozza a penészesedést és a gombásodást is.

Ezek az egészségre káros organizmusok purhab szigeteléssel ellátott otthonokban nem fordulhatnak elő. Ha eldöntöttük, hogy ilyen szigetelést választunk, kérjük szakértő tanácsát, hogy melyik fajta lesz számunkra a legalkalmasabb megoldás.

További cikkek a témában

klíma

Hogyan használd a klímát hatékonyan?

Napjainkban még mindig sokan állítják, hogy a klíma felesleges és kevésbé költséghatékony. Azonban pár kimondatlan szabály betartásával nemcsak a villanyszámlán fogunk spórolni.

Retró kártérítési ügyek

Retró kártérítési ügyek

Hazai és nemzetközi kártérítési ügyekre szakosodott ügyvédként megszámlálhatatlanul sokszor hallottam már az „Ügyvéd vagy? És tényleg mindenért lehet perelni?

Jakuzzi

Legfontosabb tudnivalók kül- és beltéri jakuzzi vásárlása előtt

Hazánkban a legtöbb családi Jakuzzi vagy a kertben, vagy a teraszon kap helyet. Ennek természetesen sajátos hangulata mellett több jótékony hatása is van. Sokan úgy gondolják, sokkal kellemesebb az efféle pihenést és a lazítást a friss levegőn élvezni úgy, hogy közben hallhatják a madarak csicsergését, vagy éjjel csodálhatják a gyönyörű csillagos égboltot. De mielőtt beüzemelésre […]