A defibrillátor újraindítja a megállt szívet?

A hollywoodi filmek és kórházas sorozatok elengedhetetlen kelléke a defiblillátor. Az orvos összedörzsöli a két elektromos tappancsot, elkiáltja magát: hátra, miközben az eszközt a megállt szívű páciens mellkasára nyomja. A szív pedig – némi drámai csendet követően – újra is indult. Valóban újra lehet indítani a defibrillátorral egy ember szívét?

Ha a vásznon kórházas jelenet látunk, szinte borítékolható, hogy előkerül a defibrillátor is, amivel „kiütik” a beteget, azaz ismét működésbe léptetik az egyik legfontosabb szervet, a szívet. Így van ez az életben is? Elektromos árammal életre lehet kelteni a halottat? Minek dörzsölik össze a két elektróda fémes felét?

Habár a mozdulat kétségkívül igen látványos, az egész nem más, mint egy jól megkonstruált látványelem, amit egyszer régen egy filmes szakember kitalált, és mára az összes rendező úgy vette át, mintha kötelező elem lenne. A defibrillátor ugyanis egyáltalán nem a leállt szív újraindítására való.

Mire való a defibrillátor?

Ahogy az a nevéből is adódik, az orvosi eszköz a szív fibrillációjával hozható kapcsolatba. A kamrafibrilláció azt jelenti, hogy a szív elektromos tevékenysége, az izomsejtek összehúzódása ritmustalanná, rendezetlenné válik. Ilyenkor az EKG szabálytalan fibrillációs hullámokat mutat, a szív nem, vagy csak mérsékelten képes ellátni a feladatát, a vérkeringés, a sejtek oxigénnel való ellátottsága veszélybe kerül.

Defibrillátor szív
Fibrillál, hátra – hangzik el a filmekben a mondat, aminek semmi alapja

A defibrillálás során az orvosok igyekeznek megszüntetni a kamrafibrillációt: a beteg szívén elektromos áramot vezetnek keresztül. Az elektromos sokk hatására a szív rendezetlen elektromos aktivitása megszűnik, és visszaáll a normál ingerképzésre, azaz a szívverés ismét ritmusossá válik. Ez persze függ attól is, hogy a páciens milyen gyorsan jut szakszerű segítséghez. 5 percen belül a defibrilláció 50-70% vezethet eredményre, azon túl a beteg esélyei rohamosan csökkennek.

Ahogy láthattuk, a defibrillátor közel sem a megállt szív újraindítására való. A filmvásznon azonban nagyon jól használható a dráma fokozására, az elvesztett szereplő újraélesztésére. Ezek mellett persze roppant jól mutat az elektródák összedörzsölése is, aminek az égvilágon semmi értelme nincs, ez is csak puszta látványelem. Az életmentő készülék elektromos tappancsait ugyanis nem szükséges összecsiszolni a használat előtt.

A defibrillátor tehát egy nagyon fontos életmentő eszköz, nélküle valóban sokan halnának meg, de nem a leállít szív újraindítására való. Így legközelebb, amikor egy filmben ezt látjuk, csak mosolyogjuk meg.

Fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...