Pontosan 100 évente kitör egy világjárvány?

Az olyan válságok idején mint a természeti katasztrófák, forradalmak, balesetek az emberek megpróbálnak mintákat keresni az eseményekben. Hogy miért? Talán azt gondoljuk, ha egy katasztrófa – legyen az bármilyen ijesztő – kiszámítható, akkor kezelhető is. Nincs ez másként a COVID-19, azaz a koronavírus esetében sem.

Nagyot futott az interneten egy képmontázs, mely négy nagy világjárványt szemléltet. A XVIII. századi pestisjárványt, a XIX. századi kolerajárványt, a XX. századi spanyolnáthát, illetve a XXI. századi, azaz a jelenleg is zajló koronavírus-járványt.

A képen minden járványtípust felirat is magyaráz: 1720 pestis, 1820 kolera, 1920 spanyolnátha, és természetesen 2020 koronavírus. A montázs tehát azt sugalmazza, hogy 100 évenként ismétlődően szedi az áldozatait egy világjárvány, azaz pandémia.

100 évente járvány
100 évente bekopogtat egy világjárvány? Fotó: assettype.com

Percre pontos járványok?

A fenti képből azt hihetnénk, hogy a vírusok, baktériumok igen pontos naptárral rendelkeznek, ugyanis minden évszázad 20. évében tiszteletüket teszik az emberek között. Noha kisebb-nagyobb időközönként valóban végig söpör a világon egy-egy pandémia, azt azért mégsem lehet mondani, hogy óramű pontossággal kopogtatnának be az ajtón.

A montázzsal egyébként több probléma is van:

  • nem veszi figyelembe, hogy világjárványok az 1720-as esztendő előtt is léteztek, sőt, ezek elég jól dokumentáltak is
  • a járványok közül a kép mindössze négyet választott ki, azokkal pedig nem foglalkozik, amelyek nem a 20-as évek környékén ütötték fel a fejüket
  • a felsorolt négy pandémia nem mutat lényeges hasonlóságot egymással, így más az alapbetegség, a földrajzi terület, a terjedés és kiterjedés, illetve az időtartam is.

1720 pestis

A franciaországi Marseill-ben valóban tombolt a pestis az 1720-as évek elején (mintegy 100 000 emberéletet követelt), azonban ez koránt sem volt akkora, mint az 1347-1351 között Európán végigsöprő pestisjárvány, a fekete halál. A XIV. század közepén áldozatait szedő pandémia hozzávetőleg 50 millió embert vitt el Európa-szerte.

1820 kolera

A járvány, amire a montázs utal, valójában 1817 és 1824 között szedte az áldozatait. Indiából indult ki, majd megvetette a lábát a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, Kelet-Afrikában és Európában is. A következő 150 esztendőben még 6 kolerajárvány sújtotta a világot.

1920 spanyolnátha

Noha az idők során kiderült, hogy ez a pandémia nem Spanyolországból indult ki, mégis annyira rögzült a legtöbb nyelvben, hogy sokan a mai napig így emlegetik. A világjárvány a kutatások szerint 1918 januárjában kezdett terjedni, és hozzávetőleg 1920 decemberében csendesedett le. Tehát az 1920-as év nem is a kirobbanását, sokkal inkább a végét jelentette a spanyolnáthának.

2020 koronavírus-járvány

Egy kis utánajárással könnyedén kideríthető, hogy a jelenlegi pandémia nem 2020-ban, hanem 2019 végén jelent meg Kínában. Erre is utal a COVID-19 elnevezésben a 19-es szám. A tévedésre az adhatja az okot, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 márciusában nyilvánította hivatalosan is világjárvánnyá a COVID-19-et.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...