Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered?

Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt még a mindennapi beszélt nyelv része volt, arra mára már csak a korosabbak emlékeznek. Nincs ez másként a maszek szavunkkal is, volt idő ugyanis, amikor a nyugati minőséget kizárólag e szóval fejeztük ki.

Mit jelent a maszek?

Érdekes, hogy a maszek szó a rendszerváltást követő néhány évben gyökeresedett meg igazán a közbeszédben (maszek, maszekolás), pedig eredete messze távolabb nyúlik a 90-es évektől. A maszek nem mást jelent, mint a magánszektor rövidítése, összeolvasása.

A rendszerváltást követően, amikor megjelenhettek a magánvállalkozások és nem csak állami vállalatok működhettek, virágozni kezdett idehaza a maszekolás, azaz a magán szolgáltatóipar, illetve a magánkereskedelem.

Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

De honnan ered a maszek szavunk?

A fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy a maszek szavunk valamikor a rendszerváltás hajnalán, vagy a 90-es évek derekén születhetett, de nem. A kifejezést Kellér Dezső író, humorista alkotta meg, és először 1951-ben használta konferansziéjában. Tehát a maszek szó közel 70 éve a magyar szókincs szerves része még akkor is, ha ma már kissé kikopóban van.

Jelentése sem sokat változott az 50-es évek óta: kitűnő, elsőrendű, minőségi, amit akkor az állami tömeggyártott termékekről nem, sokkal inkább a (felszámolt) magánszektor termékeiről lehetett elmondani.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...