Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay Éva, Endrei Judit vagy Bálint György?

Feledy Péter sok éven át volt az Ablak műsorának pótolhatatlan tagja. Az újságíró, rádió- és tévériporter úgy emlékszik vissza, hogy az adás címe Kovalik Károly ötlete volt, akinek kórházi kezelése alatt pattant ki a fejéből az ötlet. Kovalik úgy érvelt, hogy az ablakon ki és be lehet nézni, azt ki lehet nyitni, be lehet csukni, és néha bizony be is törik.

Feledy, aki egyébként egy időben vezette és szerkesztette is a műsort, felidézte, hogy az Ablak minden pillanata élő volt, nem volt forgatókönyv, csak egy vázlatos adásmenet. Ám az improvizáció kifejezetten jól állt Déri János és Nagy György műsorvezetőknek, akik csipkelődő, fanyar, időnként már-már fekete humora sodorta előre az adást.

Miről szólt az Ablak?

A televíziós adás ízig-vérig szolgáltatóműsor volt, mely a hétköznapok sokszor nem is olyan apró-cseprő dolgaira, konfliktusaira kereste a választ. Volt kulturális része, jogi és egészségügyi blokkja, meteorológiai szolgáltatása, de az Ablak kertészeti tanácsokat is adott. Itt vált híressé Bálint György, aki a műsornak köszönhetően lett egy ország Bálint gazdája.

Magyarország,Budapest V. az MTV Ablak című műsorának stúdiója, Dr. Bálint György (Bálint gazda) és Kóthy Judit szerkesztő. Fotó: Fortepan / RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ ÚJSÁG KÉPSZÁM: 56373 TALÁLAT: 4 / 5

Ezen túlmenően a nézők levélben feltett kérdéseire is igyekeztek válaszokat találni, mindezt az élő műsor keretein belül. Talán nem túlzás azt állítani, hogy napjaink élő, reggeli beszélgetős televíziós műsorai az Ablakból nőttek ki.

Feledy arra a kérdésre, hogy a majd’ két évtizedes műsorról miért maradt fenn ennyire kevés felvétel, úgy felelt, hogy a kor televíziós szokásainak megfelelően sok élő műsor nem került rögzítésre. Később persze, a technika fejlődésével már jóval több epizód maradt fent az utókor számára.

Mi vetett véget a műsornak?

Az 1981. január 23-án útjára indított műsor 2000-ben került le a képernyőkről. Az eleinte kéthetente pénteken, majd 1986-tól minden pénteken jelentkező Ablak sorsát vélhetően Déri János halála pecsételte meg. A műsorvezető neve összeforrt az Ablakkal, rengeteg néző nem tudta elképzeli az adást nélküle.

A Magyar Televíziónak volt még egy próbálkozása a műsor felélesztésére, de a pótolhatatlan szakembergárda hiánya miatt a kísérlet hamvába holt. Az Ablak sajnos végleg betört, az újra üvegezésére tett próbálkozás pedig csak próbálkozás maradt.

Az Ablak című műsor főcímdala

Forrás: 1

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]

A játékok, melyekkel felnőttünk

A mai cikk – kissé rendhagyó módon – az ‘egy kép többet mond ezer szónál’ mondás jegyében fogant. Sokat lehetne írni az alábbi retró játékokról, azonban a vizuális benyomások valóban feleslegessé tesznek minden betűt, egy csapásra parancsolnak vissza minden mondatot. Így csak döljünk hátra, lazán görgessük az egeret, s áradjon el rajtunk az édes nosztalgia érzése, […]