Az első fénykép története – Egy fotó és ami mögötte van

Nem is olyan régen az első embert ábrázoló fénykép történetét követhettük végig a Retró Legendák oldalán, és már akkor felvetült: Vajon melyik lehet a világ első fennmaradt állóképe? Vajon milyen körülmények között jött létre, és legfőképp: kinek a nevéhez fűződik?

Az első ismert fénykép elkészítéséhez hatalmas találékonyságra, és legalább ennyi kíváncsiságra is szükség volt. Ennyi információból már sejteni lehet, hogy ez első állókép elkészítése egy feltaláló és nem egy művész nevéhez fűződik. (Már csak azért sem, mert a társadalmi igény a felfedezéskor inkább a valóság hű megörökítésére mintsem a művészeti felhasználásra koncentrált. Persze a fényképezés hamar felzárkózott a már meglévő képzőművészeti eljárások mellé.)

A világ legrégebben ismert fotográfiája a Kilátás a dolgozószobából címet viseli, és 1826-ban vagy 1827-ben készült. A felvétel Joseph Nicéphore Niépce francia vegyész keze munkáját dicséri. Niépce lényegében a camera obscura szerkezetet fejlesztette tovább, a napfény által kivetített képet ónlapra rögzítette, majd 8 órás expozícióval az alábbi eredményre jutott:

Az első fennmaradt fotográfia: Joseph Nicéphore Niépce – Kilátás a dolgozószóbából

Niépce az eljárást később azzal a  Louis Jacques Mandé Daguerre párizsi díszletfestővel tökéletesítette tovább, aki elkészítette az első embert ábrázoló fotógráfiát, és aki itt az oldal hasábjain is bemutatásra került már.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

A tengerész csókja

A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát.

Hold túloldala

A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Kötött keringése miatt a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, így az emberiségnek rendkívül sokat kellett várnia, amíg megpillanthatta égi kísérőnk túloldalát. De pontosan mennyit?

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Philippe Halsman egyik leghíresebbé vált fényképét elnézve szinte nem hagyja nyugodni a gondolat a szemlélőt: a fotó egészen biztosan trükkfelvétel, a kompozíció kizárólag a gondos utómunka eredménye. Pedig nem.