Az első fénykép története – Egy fotó és ami mögötte van

Nem is olyan régen az első embert ábrázoló fénykép történetét követhettük végig a Retró Legendák oldalán, és már akkor felvetült: Vajon melyik lehet a világ első fennmaradt állóképe? Vajon milyen körülmények között jött létre, és legfőképp: kinek a nevéhez fűződik?

Az első ismert fénykép elkészítéséhez hatalmas találékonyságra, és legalább ennyi kíváncsiságra is szükség volt. Ennyi információból már sejteni lehet, hogy ez első állókép elkészítése egy feltaláló és nem egy művész nevéhez fűződik. (Már csak azért sem, mert a társadalmi igény a felfedezéskor inkább a valóság hű megörökítésére mintsem a művészeti felhasználásra koncentrált. Persze a fényképezés hamar felzárkózott a már meglévő képzőművészeti eljárások mellé.)

A világ legrégebben ismert fotográfiája a Kilátás a dolgozószobából címet viseli, és 1826-ban vagy 1827-ben készült. A felvétel Joseph Nicéphore Niépce francia vegyész keze munkáját dicséri. Niépce lényegében a camera obscura szerkezetet fejlesztette tovább, a napfény által kivetített képet ónlapra rögzítette, majd 8 órás expozícióval az alábbi eredményre jutott:

Az első fennmaradt fotográfia: Joseph Nicéphore Niépce – Kilátás a dolgozószóbából

Niépce az eljárást később azzal a  Louis Jacques Mandé Daguerre párizsi díszletfestővel tökéletesítette tovább, aki elkészítette az első embert ábrázoló fotógráfiát, és aki itt az oldal hasábjain is bemutatásra került már.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...