Ember a Holdon – Egy fotó és ami mögötte van

Égi kísérőnk meghódításának minden rögzített pillanata legendássá vált, így embert próbáló feladat egyetlen képet kiragadni a többi közül. Mégis, a most bemutatásra kerülő fotó a maga esetlenségével, véletlenszerűségével kivívta a holdraszállás legikonikusabb fényképe címet.

Buzz Aldrin asztronautát – többször szegezték neki a kérdést élete során – soha nem zavarta, hogy csak a második ember volt a világtörténelemben, aki egy idegen égitest felszínére léphetett. Aldrin ugyanis másfajta halhatatlanságot szerzett magának: ő lett az első ember, akiről fénykép készült a Holdon.

Neil Armstrong, NASA 1969
Buzz Aldrin, azaz az első ember, aki megörökítésre került a Holdon

Ember a Holdon, fénykép a Holdon

1969. július 20-án megváltozott az emberiség története: a szovjetek vitathatatlan kozmikus érdemei mellett (első ember az űrben, első nő az űrben, első űrséta, első műhold) az amerikaiaknak sikerült megvetniük a lábukat a Holdon. Neil Armstrong elhagyta a leszállóegységet, majd eképpen üzenet haza a Földre:

„Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.”

A szállóigévé vált mondaton túl Armstrong nevéhez fűződik az első embert ábrázoló fénykép elkészítése is a Holdon. A fenti képet az űrhajós társáról, Buzz Aldrinról készítette, és nagyszerűsége épp a tökéletlenségében rejlik. Aldrin sisakján ugyanis visszaverődik a fotó készítője, ami iskolapéldája annak, hogy miként ne készítsünk el egy felvételt. Legalábbis ideális esetben.

Ám a Hold meghódítása koránt sem mondható ideális esetnek, a fotó tehát így került be a történelembe. Neil Armstrong és Buzz Aldrin egy képen, az emberiség eljutott egy másik égitestre.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

A tengerész csókja

A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát.

Hold túloldala

A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Kötött keringése miatt a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, így az emberiségnek rendkívül sokat kellett várnia, amíg megpillanthatta égi kísérőnk túloldalát. De pontosan mennyit?

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Philippe Halsman egyik leghíresebbé vált fényképét elnézve szinte nem hagyja nyugodni a gondolat a szemlélőt: a fotó egészen biztosan trükkfelvétel, a kompozíció kizárólag a gondos utómunka eredménye. Pedig nem.