A Hindenburg léghajó katasztrófája – Egy fotó és ami mögötte van

A Hindenburg léghajó 1937. május 6-án a szezon első útját teljesítette Frankfurt és az amerikai Lakehurst között. Noha a 245 méter hosszú behemót már többször megtette a légi utat a két város között, felbukkanása még mindig fenséges látványt nyújtott a helyiek körében. Sam Shere, az International News Photos ügynökség fényképésze éppen helyszíni fotókat készített a Hindenburg leszállásáról, amikor a hajó hidrogén ballonja hirtelen kigyulladt, és 36 ember halálát okozta.

A tragédia pontos okai ma is tisztázatlanok, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a levegő – vihar előtt lévén – teli volt elektromos részecskékkel, amik a Hindenburg horgonysodronyán át a hidrogén tartályba jutottak, majd fellobbantották az igen gyúlékony gázt. (Röviden ennyi a legelterjedtebb teória, a részletekbe ezúttal ne menjünk bele, számtalan tanulmány, videó és vitaanyag található a témában az interneten.)

Sam Sheren kívül hozzávetőleg még egy tucat újságíró dokumentálta a katasztrófát, igazán elhíresültté mégis egyetlen fotó vált: a robbanás pillanata. A fényképet az összes jelentős újság a címlapon hozta, az elrettentő látvány pedig nagyban hozzájárult a léghajózás korszakának lezárásához.

Sam Shere fotója örökre az emlékezetünkbe véste, hogy az óvatlanság és a nagyratörés emberek halálához és értelmetlen pusztításhoz vezet.

A Hindenburg léghajó katasztrófája
A Hindenburg léghajó katasztrófája 1937. május 6-án. Fotó: Sam Shere

Érdekesség, hogy több mint három évtizeddel később a Led Zeppelin zenekar éppen ezt a fényképet választotta az 1969. január 12-én debütáló első albumához. (Egészen pontosan a fotó grafikailag átdolgozott változatát.)


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...