A Loch Ness-i szörny – Egy fotó és ami mögötte van

A Photoshop elterjedése óta kissé sanda szemmel tekintünk minden szenzációs fényképre. Ám volt idő, amikor az újságok válogatás nélkül közöltek minden fotót, ami csak a szerkesztőségükbe eljutott. Mai témánk a világ egyik leghíresebb fake fotója.

Nessi, Skócia második legnagyobb tavának lakója évszázadok óta borzolja a helyiek kedélyét, ám a legendás szörnyet 1933 decemberéig senkinek sem sikerült lencsevégre kapnia. Az a kép még nem az a bizonyos elhíresült fotó volt, de jól mutatja, hogy mekkora felhajtás volt a feltételezett szörny körül. De menjünk sorjában.

A Loch Ness-i szörny fotójának születése

1933 telén egy Hugh Gray nevű férfi elküldött egy fényképet a Daily Express újságnak, amin szerinte a Loch Ness-i szörny látható. A fotót le is hozta a lap, ami akkora szenzációvá duzzasztotta a történetet, hogy Britannia minden valamire való újságja helyszíni tudósításra küldte a munkatársait.

A Daily Mail Dr. Robert Wilson szülész-nőgyógyászt kérte fel a titok felgöngyölítésére. (Hogy miért éppen őt, arról nem maradt fenn adat.) Dr. Wilson hamarjában a helyszínre sietett, ahol elkészítette az ikonikussá vált Loch Ness-i szörny fotóját. Nos, kétségtelen, hogy az orvos 1934-ben azon a tavaszi napon lefotózott valamit.

Loch Ness-i szörny
Dr. Robert Wilson 1934 áprilisában készült fotója a Loch Ness-i szörnyről

A fénykép készítésének pontos körülményei mind a mai napig homályosak. A Discovery 1993-as oknyomozása szerint Dr. Wilsont vélhetően a helyiek verték át egy játék tengeralattjáróra fabrikált fadarabbal, amit elúsztattak az orvos előtt.

Talán a tréfa kiötlői sem számítottak rá, de a fotó azonnal szenzáció lett, gyakorlatilag a világ összes országában megjelent – idehaza Az Est című lap közölte 1934. április 24-én -, és azóta is lázban tartja a Nessi-hívőket.

Az 1934-ben készült fotó óta számtalan valósnak mondott kép látott napvilágot a Loch Ness-i szörnyről, de egyik sem tudott annyira népszerűvé válni, mint a Dr. Willson által készített.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

A tengerész csókja

A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát.

Hold túloldala

A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Kötött keringése miatt a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, így az emberiségnek rendkívül sokat kellett várnia, amíg megpillanthatta égi kísérőnk túloldalát. De pontosan mennyit?

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Philippe Halsman egyik leghíresebbé vált fényképét elnézve szinte nem hagyja nyugodni a gondolat a szemlélőt: a fotó egészen biztosan trükkfelvétel, a kompozíció kizárólag a gondos utómunka eredménye. Pedig nem.