Zászlóemelés Iwo Jima szigetén – Egy fotó és ami mögötte van

Talán nem túl szerencsés egy háborúban készült fotót népszerűnek nevezni, de kétségtelen, hogy az Iwo Jima szigetén emelt amerikai zászlós állókép a II. világháború egyik szimbólumává vált. A fotó először 1945. február 25-én jelent meg a vasárnapi újságokban, és csakhamar annyira meghatározó és ikonikus lett, hogy még abban az évben elnyerte a Pulitzer-díjat. (Ami egyébként önmagában történelmi tett, soha előtte nem nyert fotó a készítése évében.)

A sziget elfoglalása az Egyesült Államok Japán ellen indított támadásának egyik jelentős állomása volt. Iwo Jima félúton található Japán és a Mariana-szigetek között, és a szigetország úgynevezett korai riasztási rendszerének roppant fontos részeként funkcionált. Mi volt az a korai riasztási rendszer?

Iwo Jimán olyan nagy hatótávolságú rádióállomások telepítésére került sor, aminek segítségével a japán katonák figyelmeztetést küldhettek haza a térségben felbukkanó amerikai bombázók esetén. Iwo Jima jelzése alapján a japán légierőnek volt ideje felkészülni mielőtt az Egyesült Államok repülői elérték a szigetország partjait.

Iwo Jima
1945. február 19-én az Egyesült Államok elfoglalja Iwo Jima szigetét

Zászlóemelés az Iwo Jima szigeten

A fényképet Joe Rosenthal az AP hírügynökség fotósa készítette miközben honfitársai kitűzték a sziget legmagasabb pontján, a Suribachi-hegyen az Egyesült Államok zászlaját. A fényképen szereplő hat tengerészgyalogos személyét hosszú időn át tévesen azonosították, és kilétük felől ma sincs egybehangzó álláspont.

Akik biztosnak tűnnek: Michael Strank őrmester, Harlon Block tizedes és Franklin Sousley közlegény. Akikről pedig olyannyira megoszlanak a vélemények, hogy egyiküket 2019. októberéig teljesen más személynek gondoltak: Harold Keller közlegény, valamint az ismeretlen rendfokozatú Ira Hayes és Harold Schultz.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

A tengerész csókja

A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát.

Hold túloldala

A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Kötött keringése miatt a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, így az emberiségnek rendkívül sokat kellett várnia, amíg megpillanthatta égi kísérőnk túloldalát. De pontosan mennyit?

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Philippe Halsman egyik leghíresebbé vált fényképét elnézve szinte nem hagyja nyugodni a gondolat a szemlélőt: a fotó egészen biztosan trükkfelvétel, a kompozíció kizárólag a gondos utómunka eredménye. Pedig nem.