Einstein nyelvöltögetős képe – Egy fotó és ami mögötte van

Egyesek szerint kissé visszás, mások szerint inkább messzemenően életszerű és kedves, hogy a világ talán legismertebb tudósáról épp egy bolondozós, gyermeteg fotó vált a legnépszerűbbé. Albert Einstein nyelvöltögetős fényképéről van szó, amit senkinek sem kell bemutatni, mégis kevesen vannak tisztában a történetével.

Az ikonikus képet Arthur Sasse, a UPI fényképésze készítette, aki egy összejövetelt követően szerette volna lencsevégre kapni a születésnapos fizikatudóst. (Aki a legendával ellentétben diákként nem bukott meg semmilyen tárgyból.)

Az ünnepséget Einstein 72. születésnapjának tiszteletére tartották 1951. március 14-én a New Jersey-beli Princeton Egyetem diákklubjában. A tudós hajlott korára való tekintettel hamar elfáradt és kérte, hogy kocsin szállítsák haza őt.

Albert Einstein nyelvöltögetése
Einstein nyelvöltögetős képének eredetije

Einstein nyelvöltögetős fotójának története

A fenti képen láthatjuk, hogy kissé más, mint amit az emlékezetünkben őrzünk az ikonikussá vált állóképről. Ki az a két ember a tudós mellett, és miért kerültek le a fotóról a későbbiekben? Einstein mellett az autóban az Aydelotte házaspár látható, akik vállalták a fizikus hazafuvarozását a szülinapi partiról.

Mikor a legendás tudós távozóban megjelent a ház előtt, majd beszállt az autóba, újságírók hada vette körül őt egy születésnapi interjú reményében. Einstein azonban épp azért hagyta ott az ünnepséget, mert kimerült, így tehernek érezte a média erőszakosságát, akik a kérése ellenére sem akarták útjára engedni a kocsit.

Az újságírók nem tágítottak, és legalább egy, a folyóiratok címlapján jól mutató mosolyt igyekeztek kicsikarni a fizikusból. Einstein válasza erre az volt, hogy gúnyosan nyelvet öltött az őt zargató újságírókra, nem is sejtetve, hogy a világ egyik leghíresebb képe lesz a grimaszból.

Később a média munkásai az Aydelotte házaspárt eltávolították a képről, hogy azon hangsúlyosan és kizárólagosan csak Albert Einstein szerepeljen.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

A tengerész csókja

A tengerész csókja – Egy fotó és ami mögötte van

Hihetetlenül hangzik, de az ölelkező, csókolózó pár teljesen idegen volt egymás számára. A nő (Greta Friedman) fogorvosi asszisztensként dolgozott, ezért is viselt nővér egyenruhát.

Hold túloldala

A Hold túloldala – Egy fotó és ami mögötte van

Kötött keringése miatt a Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk, így az emberiségnek rendkívül sokat kellett várnia, amíg megpillanthatta égi kísérőnk túloldalát. De pontosan mennyit?

Dali Atomicus kiemelt

A Dalí Atomicus – Egy fotó és ami mögötte van

Philippe Halsman egyik leghíresebbé vált fényképét elnézve szinte nem hagyja nyugodni a gondolat a szemlélőt: a fotó egészen biztosan trükkfelvétel, a kompozíció kizárólag a gondos utómunka eredménye. Pedig nem.