Honnan jön a meóz vagy lemeóz kifejezés?

A fiatalabb generációknak talán már nem mond semmit, de a 35 év felettiek szinte kivétel nélkül tisztában vannak vele, hogy a meóz szleng szavunk nem mást tükröz, mint azt, hogy ellenőriz valamit. De honnan ered ez a furcsa csengésű kifejezés?

Noha kikopóban van, de ha valaminek a minőségét, tartósságát, ízletességét ellenőrizzük, elő-előfordul, hogy a műveletre a lemeózom szót használjuk. Érdekes, hogy a legtöbb szótár, szlenggyűjtemény hozza a kifejezést, és meg is magyarázza: ellenőrizni, leellenőrizni, azonban az eredetéről már nem találunk egy megveszekedett sort sem.

Honnan ered a lemeóz szavunk?

A rendszerváltás előtt működött egy szervezeti egység, az úgynevezett Minőségellenőrzési Osztály, melynek rövidítése a MEO volt. Az osztály pontosan azzal foglalkozott, mint amiről az elnevezése is árulkodik: az állami, tanácsi kézben lévő vállalatok munkáját, kivitelezését ellenőrizte.

A Minőségellenőrzési Osztály – ellentétben azzal, ami sokak fejében megmaradt – nem az élelmiszer minőséget ellenőrizte, nem a KÖJÁL vagy az ÁNTSZ előde volt, hanem kifejezetten az elkészült munkákat vizsgálta felül. (Például egy tanácsi kézben lévő ingatlan tatarozásának minőségét.)

Amennyiben a munka megfelelt az elvárásoknak, az ellenőrzésről készült iratra rákerült az osztály pecsétje, azaz a munka le lett meózva.

Meóz, lemeóz
VIDEOTON, VT TH 672-OC SZTÁR típusú televíziókészülékek végellenőrzése. Fotó: Fortepan / Rádió és Televízió Újság, Szilágyi Pál

De miért kellett mindent rövidíteni?

Azért, amiért ma is mindent rövidítünk: LOL, SMS, BKV és társaik. Egyszerűbb kiejteni, egyszerűbb leírni, ráadásul mindenki érti. Nem volt ez másként a szocialista ügyviteli szakzsargonban sem, ahol az ipar-kereskedelem csak ipker, a Művelődési- Egészségügyi- és Sport Osztály csak MESO, a Minőségellenőrzési Osztály pedig MEO volt.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...