Nercbunda és okostelefon: Ajándékozási szokások egykor és most

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem a karácsonyi ünnepek közeledtével mindig elfog valami jóleső izgalom. Jó és kifejező ajándékot vettem? Elég ötletes? Nem túlzás ez? Az ajándékvásárlás számomra ugyanis nem puszta pénzköltés, hanem örömszerzés is.

Ajándék ötletek kapcsán az ajandekozz.hu weboldalán inspirálódtam éppen, amikor belém hasított a gondolat: vajon mik lehettek 20-30 évvel ezelőtt a sláger karácsonyi meglepetések? Bizonyára akkoriban is hódított a gyerekjáték, a könyv és a ruhanemű, de mivel örvendeztettük meg egymást abban a korban, amikor még nem volt okostelefon, táblagép és játékkonzol?

Ma a legkedveltebb ajándékok az elektronikai cikkek, a szépségápolási- és ruházati termékek. Néhány éve előkelő helyre lépett a képzeletbeli toplistán az utazás is: egyre több család lepi meg magát az ünnepekre – és nem kizárólag karácsonyra – wellness csomaggal vagy szálláskuponnal. Ez a szokás gyökeres változás a múlthoz képest, pár évtizeddel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt a nem kézzelfogható ajándék.

Ajándék ötletek
Gyökeresen megváltoztak az ajándékozási szokások

De legyen szó múltról vagy jelenről, egy dolog nem változott az évek során: a tökéletes ajándék kreatív és kifejező. Mit jelent ez? A meglepetés akkor telitalálat, ha tükrözi a megajándékozott személyiségét, jellemvonását, valamilyen formában árulkodik róla. Ez persze megkövetel némi előismeretet, adott esetben puhatolózást, így a tökéletes meglepetés kiválasztása sokszor embert próbáló feladat, ami koránt sem kizárólag korunk kihívása. Mivel lepték meg régen az emberek egymást?

Régi karácsonyok, egykori ajándékozási szokások

A társadalmi szokások az elmúlt évtizedekben igen sokat változtak, jóllehet a cél még mindig ugyanaz: az együtt töltött idővel és valami kedves ajándékkal megörvendeztetni a szeretteinket. A díszesen terített asztal, az ünnepi vacsora, a meghitt zene még akkor is tetten érhető a legtöbb mai családban, ha a Menyből az angyal már nem a gyerekek szájából, hanem a YouTube-ról hangzik el.

De nézzük, milyen ajándékok várták elődeinket a fa alatt karácsonykor. Az 1960-as, 1970-es években a szegényebb családokban leginkább egy-két szem dióval, gyümölccsel lepték meg egymást, igazán nagy jelentősége jórészt ez együtt elköltött vacsorának volt. A kissé tehetősebb családokban a kisfiúk már üveggolyót, labdát, építőkockát, a kislányok babát, játék mackót kaptak. Itt természetesen az ünnepi asztal is gazdagabb volt, a hal, a lencse és a babból készült ételek mellett megjelent a sült tök – amit egyébiránt torokfájás ellen fogyasztottak – és a kalács is.

Az 1980-as években idehaza a játékvasutat, a vezetékes távirányítású autót, illetve a pedálos Moszkvicsot jegyezte fel a legtöbb kisgyermek a Jézuskának írt levelébe. De előkelő helyet foglaltak el listán a társasjátékok, így a Ki nevet a végén és a Gazdálkodj okosan is.

A tipikus ajándékok a felnőttek vonatkozásában is kimutathatók: nőknél a kozmetikumok, míg a férfiaknál a borotválkozással kapcsolatos termékek szerepeltek az élen. A praktikum mellett már a kreativitás is teret kapott, az ajándékozó minél inkább igyekezett kifejező, jellemző meglepetést választani. Egy meghatározó illatot, egy vágyott terméket vagy márkát. Ebben az időszakban jelenik meg a nercbunda, a kor státusszimbóluma is, amit rengeteg nő szeretett volna látni a fa alatt. Az ünnepi asztalon felbukkannak a déligyümölcsök: a banán, a narancs, a mandarin és a füge is. A diós és mákos bejgli, néhány tájegységen pedig a zserbó és a kuglóf kötelező karácsonyi étellé válik.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...