A szennyvízcsatornában nevelkedett krokodil legendája

Évtizedek óta tartja magát a szóbeszéd, hogy egy WC lefolyóba került hüllő a csatornahálózatban óriásira növekedett, majd időről-időre kimerészkedett onnan, hogy áldozatokat szedjen a városban. A legendára kortól és kontinensektől függetlenül számtalan változatban rálelhetünk internetes berkekben, a nyomtatott sajtó lapjain vagy baráti beszélgetések alkalmával. Mi az igazság?

Mindenekelőtt érdemes kissé górcső alá venni a történet alapját. Ami közös pontnak látszik a legenda különböző változataiban, az az, hogy egy kamasz fiú újszülött krokodilt kapott ajándékba. A gyermek a kezdeti lelkesedést követően megunta az állatot, amit az anyja – nem tudván hova tenni – nemes egyszerűséggel lehúzott a vécén. Az apró hüllő túlélte a szennyvízvezetéken keresztül zajló „utazást” és a csatornarendszerben senkitől nem zavartatva hatalmasra nőtt.

Itt némileg elvállnak a szálak: egyes állítások szerint a hüllő hasonló sorsú társaival csapatba verődve, más teória szerint magányosan szedte áldozatait. Valaki úgy meséli a történetet, hogy a fenevad éjszakénként a csatornából előmerészkedve csapott le a gyanútlanokra, mások szerint a föld alá merészkedők kerültek a krokodil rettenetes fogai közé. Az anyag gyűjtése közben azzal is találkoztam, hogy a hüllők a közműveket is tönkretették: szétrágták, széthúzták a vízhálózatot, elvágva ezzel a települést a tiszta ivóvíztől.

A magyar szál
A vérfagyasztó történet természetesen hazánkat sem kerülte el, évről-évre rábukkanhatunk valamilyen formában. Legutóbb épp tavaly kezdett el keringeni egy videó a neten, melyen Dunaújvárosnál perceken át megmagyarázhatatlan okokból forr, bugyog a Duna vize. A videót helyi horgászok rögzítették, egyesek pedig azonnal a csatornában felnőtt krokodilszörnyre asszociáltak. (A jelenséget egyébiránt az egyik dunaújvárosi ipari üzem tisztított szennyvizének feláramlása okozta.)

Szennyvízcsatorna krokodil
Magyarországon is felbukkan a csatornában élő krokodil legendája

A legenda eredete

A történet legerősebben az Egyesült Államokban érhető tetten, azon belül is New York városában tartanak a legtöbben a szennyvízcsatornában élő óriás krokodiltól. Ám nagyon úgy tűnik, hogy eredete Európáig nyúlik vissza. A 19. századi Londonban kapott lábra a hír, hogy a város alatti csatornahálózatba vaddisznók fészkelték be magukat, az állatok pedig éhségükben annyira megvadultak, hogy megtámadták az ott dolgozó vízszerelőket és csatornamunkásokat.

Az alapot a londoni legenda, illetve Hollywood szolgáltatta a krokodilos sztori megszületéséhez, felduzzadásához. Az Egyesült Államok filmes fővárosa ugyanis a hatás kedvéért előszeretettel helyez vadállatokat idegen környezetbe, így például cápákat édesvízi tavakba.

Életben maradhatna egy krokodil a szennyvízcsatornában?

Végül vizsgáljuk meg a városi legendát életszerűség szempontjából is. Bármelyik duguláselhárítással foglalkozó szakember alátámaszthatja, hogy egy serdülő félben lévő krokodil illemhelyen történő lehúzása komoly eltömődést okozna, amit kizárólag profi gépekkel lehetne elhárítani. Ám ha az állat valamilyen úton-módon mégis élve kerülne a város alatt húzódó csatornarendszerbe, fény és táplálék hiányában nem sok esélye maradna a túlélésre.

Arról már nem is beszélve, hogy a szennyvízcsatorna számtalan fertőzés, betegség baktérium és vírus gyűjtőhelye, nem valószínű, hogy a szerencsétlenül járt állat pár napnál tovább húzná odalent. A legenda tehát több sebből vérzik, ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen formában ismét felüti a fejét a közeljövőben.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

10 történelmi tévhit

Rabszolgák építették a piramisokat? Hát, nem! 10 történelmi tévhit

A múltban felmerülő kérdések tisztázására gyakran évtizedek sem elegendők, és még mindig szép számmal akadnak olyan rejtélyek és mítoszok, amelyek megválaszolása a jövő történészeire vár.

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős.

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal.