Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét.

Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV képernyőjéről.

Frakk, a macskák réme

Melyik négylábú jószággal is kezdhetnénk a listát, mint a magyar papírkivágásos animáció egyik gyöngyszemével. A rajzfilmsorozat központi karaktere egy Frakk nevű életvidám, ugribugri magyar vizsla volt, „akit” a két szemtelen macska – Lukrécia és Szerénke – folyamatosan bosszantani igyekezett.

Frakk, a magyar vizsla és a kutyát folyton inzultáló macskák

A forgatókönyvet akkora név fémjelzi, mint Bálint Ágnes, akinek egyébként a Futrinka utcát, a Mazsola és Tádét, a Kukori és Kotkodát is köszönhetjük – hogy csak a legismertebbeket említsem.

Pityke őrmester Marcipán nevű kutyája

A rajzfilm sorozat – kapaszkodjatok meg – a Belügyminisztérium felkérésére készült abból a célból, hogy a rendőrség munkáját népszerűsítse. Az őrmester schnauzer fajtájú rendőrkutyája leginkább arról volt emlékezetes, hogy a bevetéseken a motor hátulján a sziréna hangját imitálta. Hogy ki és miért nevez el egy schnauzert Marcipánnak, az örök rejtély marad, mindenesetre a mostanában divatos kiskutya nevek is megérnének egy misét.

Pityke őrmester és Marcipán, az óriás schnauzer

A sorozat alkotója Maros Zoltán volt, aki a Mézga család, a Kérem a következőt és többek között az Idő urai című filmekben is felbukkan animátorként, tervezőként rajzolóként.

Kántor

A rajzolt kutyák után most nézzünk egy ízig-vérig valós ebet, fajtáját tekintve konkrétabban egy német juhászt. A televíziós sorozat valós alapokon nyugszik, Kántor az életben egy igen eredményesen dolgozó nyomozókutyaként szolgált.

Kántor, a német juhász

A blöki vezetőjét Tóth Tibornak hívták, és 1953-1964 között szolgáltak együtt a rendőrség kötelékében. A kutyusnak élete során 279 eredményes bevetése volt, és 78.000 kilométert tett meg forrónyomon.


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...