Legfontosabb tudnivalók kül- és beltéri jakuzzi vásárlása előtt

Hazánkban a legtöbb családi Jakuzzi vagy a kertben, vagy a teraszon kap helyet. Ennek természetesen sajátos hangulata mellett több jótékony hatása is van. Sokan úgy gondolják, sokkal kellemesebb az efféle pihenést és a lazítást a friss levegőn élvezni úgy, hogy közben hallhatják a madarak csicsergését, vagy éjjel csodálhatják a gyönyörű csillagos égboltot.

De mielőtt beüzemelésre kerülne a saját kültéri Jakuzzi, néhány dologra jó, ha különösen alaposan utána gondolunk, hogy ne érjen minket később kellemetlen meglepetés. Például kevesen tudják, de a jakuzzit csak alapra lehet ráhelyezni, tehát se a csupasz talajra, se a fűre nem tehető le.

Az alapnak 10 cm vastag egyszer vasalt betonból kell elkészülnie, mely alá mehet 5cm vastag sóderágy is. Fontos, hogy olyan helyre tegyük a medencét, ahol lehetőségünk lesz azt fel is tölteni. Erre pedig nem csak a teljes vízcsere során lesz szükség, hiszen a meleg víz folyamatos párolgása miatt a vízveszteséget mindig pótolni kell. Fontos a vízleeresztésre is gondolnunk, illetve az áramellátásra is.

A vízleeresztés a jakuzzi alján történik meg, a legjobb, ha lehetőségünk van egyszerűen a füves területekre leengedni, vagy egy tömlő segítségével akár a kerti virágok és növények locsolására is fel tudjuk használni ezt a nagy vízmennyiséget.

Az áramellátás biztosítása pedig a kültéri Jakuzzik esetében az egyik legfontosabb lépés, amiről soha nem szabad megfeledkeznünk. Ha nincs áram, akkor értelemszerűen a jakuzzinkat nem fogjuk tudni beüzemelni. Általában a Jakuzzik típusától függ, hogy 1 vagy 3 fázis szükséges a használathoz.

Ha kerti jakuzzi vásárlása előtt állunk, akkor nagyon fontos, hogy a kiszemelt típusú medence szigetelésével is tisztába legyünk, hiszen ezen a szigetelésen múlik az is, hogy a jakuzzi használata során mennyi áramot fog majd fogyasztani.

Jakuzzi

Ezekre kell odafigyelnünk, ha beltéri jakuzzi vásárlása előtt állunk

A beltéri jakuzzi vásárlásának is megvan a maga előnye, főleg akkor, ha szeretünk fürdőzni, de nem vadidegenekkel, egy zsúfolt wellness központban. Saját beltéri pezsgőfürdős medencénknél elsősorban arra kell odafigyelni, hogy mekkora helyünk van az elhelyezésére, ám az is nagyon fontos, hogy végig gondoljuk, hol tudjuk bevinni a lakásba ezt a nagy méretű berendezést. Ha ugyanis a nyílászárók kicsik, és szűkek, akkor előfordulhat, hogy a megvásárolt eszköz még trükkösen, élére állítva se fog beférni az ajtón.

A megfelelő áramellátásról természetesen a beltéri jakuzzik esetében is gondoskodnunk kell, ugyanis szigorúan tilos konnektorba csatlakoztatni. Ehelyett 1 és 3 fázisú áramkörbe kell direktbe rácsatlakoztatni. A medence feltöltéséhez szerencsére rákötni nem szükséges a vízvezetékre, hiszen ez könnyedén megoldható egy csapon keresztül is, a leeresztéshez viszont mindenképpen érdemes lehet a padlón egy padlóösszefolyót, lefolyót kialakítani, hiszen így a jakuzzi alján található leeresztő szelep kinyitásával le tudjuk ereszteni az elhasználódott vizet.

Mivel a jakuzziban meleg víz található, folyamatosan párologni fog. Zárt térben ez nagy mértékben megrongálhatja a helyiség falainak állapotát, ezért mindenképpen gondoskodni a kell a szellőztetésről, vagy esetleg a páramentesítésről.

További cikkek a témában

klíma

Hogyan használd a klímát hatékonyan?

Napjainkban még mindig sokan állítják, hogy a klíma felesleges és kevésbé költséghatékony. Azonban pár kimondatlan szabály betartásával nemcsak a villanyszámlán fogunk spórolni.

Retró kártérítési ügyek

Retró kártérítési ügyek

Hazai és nemzetközi kártérítési ügyekre szakosodott ügyvédként megszámlálhatatlanul sokszor hallottam már az „Ügyvéd vagy? És tényleg mindenért lehet perelni?

Purhab szigetelés

Zárt vagy nyitott cellás purhab szigetelést válasszunk?

A purhab szigetelésnek számos előnye van, a fűtés és hűtés takarékosságán át az épület élettartamának megnöveléséig. Sok más iparágban, így az építőiparban is nélkülözhetetlenné vált.