Bűvös négyzetek, azaz a Rubik Karikavarázs

A Bűvös négyzetek, illetve más néven Rubik Karikavarázs logikai játék Rubik Ernő második legismertebb találmánya. Talán mondani sem szükséges, hogy a legnépszerűbb, az elvitathatatlan nemzetközi karriert befutott háromdimenziós mechanikus játék, a Rubik-kocka.

A Budapesten született feltaláló Bűvös négyzetek nevű játékát 1986-ban kezdték el gyártatni, így a Rubik-kocka (1974), illetve a Rubik-kígyó (1977) után sorban a harmadik hajtogatós logikai játékszerként tarthatjuk számon a találmányt. Érdekesség, hogy a kocka népszerűségét követően a kígyó nem futott be akkora sikert, noha szinte biztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb gyerek polcán megtalálható volt.

Talán a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán építészmérnöki diplomát szerzett feltaláló gondolatait más találmányok kötötték le, mindenesetre több mint 10 év telt el a Rubik-kígyó után, míg a következő, Karikavarázs nevű agyafúrt játék a piacra került.

Bűvös négyzetek: 8 és 12 elemű változat

A játék 8 (fekete alap), illetve 12 (szürke alap) műanyag elemből áll, az elemeket damilszálak kötik össze, és háromdimenziós alakzatban, minden irányban elforgathatók. A 8 elemű változat egyik oldalán három különálló, míg a másik oldalán három egybefűzött karika található. A 12 elemű változaton a karikák száma kettővel bővült, azaz öt különálló látható az egyik, öt összefűzött a másik oldalon.

A játék célja, hogy az összekevert, alaktalan kavarodásból visszaállítsuk az eredeti állapotot, azaz a különálló és az összefűzött karikákat.

Érdekesség, hogy a Karikavarázs angol változatában a műanyag elemeket éppen tükörben – tehát balról jobbra – lehet hajtogatni, ami a brit fanatikusok szerint egészen más logikai gondolkodást igényel, mint a magyar változat.

Rubik Ernő találmányai – bármennyire is meglepő – sosem mennek ki a divatból, így a mágikus táblához és a Videoton TV játékhoz hasonlóan sosem válnak retróvá.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.