Évről évre egyre súlyosabb a patkányinvázió Budapesten

A patkányoktól sok mindenki retteg. Nem véletlenül. Betegségeket és különböző fertőzéseket hordoznak, mindenhová pillanatok alatt be tudnak férkőzni, mindenben kárt tesznek, gyorsan szaporodnak, és kiirtásuk pedig rendkívül nehéz.

Sokunkat már attól kiráz a hideg, ha egyetlen egy patkánnyal szembe találjuk magunkat, hiszen mindenkinek eszébe szokott jutni az a mondat, hogy „Ahol egy patkány van, ott van több is!”. Sajnos ez az esetek nagy részében valóban igaz. Mivel ezek az állatok kolóniákban élnek, nagyon ritka, ha valóban egyetlen eltévedt patkányról van csak szó egy ilyen helyzetben.

Budapest különböző területein azonban egyáltalán nem ritka, ha éjjel rágcsálásra, kaparászásra kelnek fel az emberek, reggel pedig egy nagy méretű patkánnyal néznek farkasszemet a fürdőszobában. Az itt élők szerint ez az invázió tönkreteszi a mindennapjaikat.

Mi az oka annak, hogy ennyire elszaporodnak a Fővárosban a patkányok?

A kártevők elszaporodása nagyban összefügghet a főváros elégtelen szemétszállításával, illetve a csatornarendszerek karbantartásának hiányával is. Sokak szerint a bajt még az is tetézheti, hogy hiába hívnak ki kártevőirtót, az nem megfelelően végzi el a munkát, így néhány héten belül ugyanúgy visszatérnek a patkányok a lakásokba.

Mivel ezek az állatok nagyon gyorsan képesek elszaporodni, rendkívül jól tudnak alkalmazkodni, félő lehet, hogy az emberek nem is fognak tudni velük lépést tartani. Az utóbbi években Budapesten ugyanis annyira elszaporodtak már a patkányok, hogy nem ritka, hogy éppen egy orvosi rendelőben, vagy egy kórházban találkozunk össze velük. A patkányok szinte mindenhol képesek közlekedő járatokat kialakítani, és gond nélkül tudnak haladni egyik épületből a másikba.

patkányinvázió

Szinte mindent megesznek, és még az emberek jelenlététől sem riadnak már vissza. Amikor csak tehetik, ezekben a rejtett járatokban közlekednek, és mivel éjszakai életmódot folytatnak, nem egyszerű őket csapdákkal elkapni sem.

Így csalogathatjuk a saját otthonunkba a patkányokat mi magunk

Szakértők véleménye szerint Budapesten a legtöbb esetben valóban a csatornarendszerben alakul ki a probléma, aminek következtében a várost ellepik a patkányok. Hogy ezt megakadályozzák, sok csatornába úgynevezett csatorna-ládát helyeznek ki, melyben megtalálható a patkányok számára halálos irtószer. Ezek a szerek véralvadásgátló szerek, ezért a patkány nem a ládában fog meghalni, hanem egy kicsivel később, a járatokban, és a patkányfészekben.

Szakemberek szerint sajnos sokszor saját magunk is tehetünk arról, hogy a patkány a mi otthonunkba is belopózik, hiszen nagyon sok család saját maga csalogatja otthonába ezeket a kártevő rágcsálókat. Manapság ugyanis egyáltalán nem ritka, ha az ételmaradékokat az ember egyszerűen lehúzza a WC-ben, ez pedig okozhatja azt, hogy a patkány egyre sűrűbben betér majd hozzánk is.

Budapest Közigazgatási területein a patkányirtást, bejelentést követően ingyenesen elvégzik a szakemberek. Ez a fővárosnak valójában évente több mint 200 millió Forintjába kerül. Bár úgy tűnik, ennél jóval több forrásra lenne szükségük ahhoz, hogy Budapest véglegesen búcsút mondhasson a több éve tartó borzalmas patkányinváziónak.

Forrás: http://www.eurokartevoirtas.hu/


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...