A fordított PIN-kód legendája

Hogy a címben szereplő legenda mikor ütötte fel a fejét – egyébként a legtöbb szóbeszédhez hasonlóan – gyakorlatilag lehetetlen visszafejteni. Ám, ha eredete ködbe is vész, makacssága annál inkább kitart: szinte nincs olyan év, hogy valamilyen formában ne bukkanna fel a közösségi oldalakon, ne terjedne körüzenetben, sms-ben. Miről is van szó?

A városi legenda úgy tartja, hogy a PIN-kódunkat (Personal Identification Number, vagyis személyi azonosító szám) fordítva megadva vészjelzést adhatunk a hatóságoknak egy esetleges erőszakos támadás esetén. De nézzük, hogy szó szerint hogyan is terjed az ominózus üzenet:

Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg. Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321. Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön. Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla. Kérlek, add tovább!

Mi a valóságalapja a történetnek?

1998-ban egy amerikai üzletember valóban kidolgozott egy hasonló módszert, majd SafetyPIN fantázianévvel le is védette az eljárást. A lényege megegyezett a legendában híresztelttel, azaz erőszakos pénzfelvételre kényszerítés esetén a hatóságok értesültek a rablásról.

Joseph Zinger üzletember szabadalma azonban nem aratott sikert a bankok körében, és nem is alkalmazták a biztonsági módszert. Így a bankkártyánkhoz tartozó PIN-kód nem tartalmaz semmiféle rejtett funkciót.

Egyébként, ha logikusan belegondolunk, jelen bankolási feltételek mellett megoldhatatlan is lenne a visszafelé beírt PIN-kód többletfunkciója. Magyarországon a PIN-kódok 4 számjegyűek. Még akkor is, ha a különböző bankok kiadják ugyanazt a négyjegyű biztonsági kódot (tehát pl. az ERSTE Banknál és az OTP Banknál is előfordulhat 1234 PIN-kód), a kombinációk száma véges. Az amúgy is behatárolt kombinációkat pedig tovább szűkíti, hogy minden biztonsági kódnak „foglalni” szükséges a visszafelé olvasott változatát is (tehát jelen esetben a 4321-et).

De a SaftyPIN hazai alkalmazásának nehézségei itt nem érnének véget, akad ugyanis még egy feloldhatatlannak tűnő dilemma. Hogyan értesítené a rendszer a hatóságokat abban az esetben, ha valakinek a PIN-kódja 1111, 8888 vagy éppen 3443? Ugyanis ezek a számsorok visszafelé beírva is ugyanazt adják.

Valóban történt tehát kísérlet az ATM-ből történő készpénzfelvétel biztonságosabbá tételére, azonban a szabadalom – vélhetően a racionális megvalósíthatóság hiányában – a fiókban maradt. Idehaza egyébként az ATM automaták kamerával szereltek, tehát egy erőszakos, kényszerített pénzfelvétel rögzítésre kerülne.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

10 történelmi tévhit

Rabszolgák építették a piramisokat? Hát, nem! 10 történelmi tévhit

A múltban felmerülő kérdések tisztázására gyakran évtizedek sem elegendők, és még mindig szép számmal akadnak olyan rejtélyek és mítoszok, amelyek megválaszolása a jövő történészeire vár.

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős.

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal.