Retró öltözködés, azaz miket hordtunk mi össze?

Éppen egy retró slágereket is sugárzó zenei TV kínálatát nézegettem jobb híján a minap, amikor belém hasított a felismerés: a 80-as éveket olyannyira meghatározó öltözködésről, ruha-, smink- és kiegészítő viselési szokásokról bizony eddig egy árva szó, annyi nem esett a blog hasábjain. Itt az ideje betapasztani a fekete lyukként tátongó űrt.

Noha mind az 1960-as, mint pedig a ’70-es évek öltözködési divatja megérne egy misét, ezúttal idő hiányában kizárólag a számomra olyannyira érthetetlen, rendszer változtatás előtti évtized ruházkodására, trend szokásaira koncentráljunk. Csak egy gyors, kiragadott példa: emlékeztek a Europe zenekarra? és emlékeztek, hogy az embernek rózsaszín rúzzsal ki volt festve a szája? Te megváltó nagy ég! Ha egyszer híres zenész leszek, kizárólag öltönyben fogok videó klipet forgatni, az egyetlen öltözet, amely sosem megy ki a divatból.

europe

A 80-as években a politikai, ilyen-olyan világnézeti hovatartozás külső jegyekben való megjelenését (hippi, punk, disco és társaik) felváltotta a személyes divat intézménye. Felbukkantak az ordítóan nagy minták, a tolakodóan harsány színek, és a válltömések. Mindez talán a reklámok tömeges megjelenésének is merőben köszönhető volt. A farmeranyag népszerűsége soha nem látott magaslatokba röppent, elképzelhetetlen volt olyan ruhanemű, kiegészítő, amit ne lehetett volna – akkoriban kizárólag kék színű – farmerből megtalálni a piacon: nadrág, ing, táska, cipő, sapka.

farmer-ruha

Az alapanyag nem hiányozhatott a legnagyobb divattervezők repertoárjából sem: Calvin Klein, Giorgio Armani és Versace is farmerkollekciókkal rukkolt elő. Készült belőle elképzelhetetlenül széles övvel ölelt répanadrág, szaggatott, indián stílusú kabát, sportcipő és divatos válltáska is. Hódított a neon és a kötött lábszárvédő, a nejlon melegítő. (Erről többet nem szeretnék írni, öröm-boldogság, hogy ma már nincsenek ennyire éles divattrendek, és bárki rendelhet magának személyre szabott cipőt, egyedi pólót.)

A hajviseletre a dauer, a hullámosítás és a lehetetlen szőkére festés volt a jellemző. A smink a 70-es években megszokottakhoz hasonlóan harsány, feltűnő volt, azonban a színválasztásnál dominált az évszak is. A rúzs leginkább sötét volt, a csokoládétól a skarlátvörösig.

nadrag

Minden bejegyzés végéhez közeledvén, mintegy záró akkordként, vagy összegzésként írni szoktam egy levezető szöveget. Ez ma ennyi lesz: jó, hogy vége a 80-as éveknek, és nem jön újra el.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.