Emlékmű, amiről nem gondolnánk!

Érdekes témára találhat az ember, ha egy kicsit kinyitja a szemét, és ellátogat olyan helyekre, ahol nem is gondolná, hogy igazán említésre méltó dologgal találkozhat. Nem hiába a korábban feltett kérdés. Igen, pár évvel ezelőtt megvalósult egy sajátos ötlet: szavazatok alapján három híres történet közül egy elnyerte azt a kitüntetést, hogy a róla készült festmény most már Budapest látványosságait színesíti.

Ki ne szeretné a legendákat?
Ha más nem, ezek aztán igazán „retró legendának” mondhatók.

Soha nem volt még lehetőség arra, hogy a város legkedveltebb története láthatóvá váljon a nagyközönség számára, mégpedig a Mika Tivadar Mulató tűzfalán. Egészen 2012-ig, amikor a Színes Város és az Urbanlegends.hu összefogásával létrejött egy szavazás, amely keretén belül mindenki választhatott: Rejtő Jenő legendája, Füttyös Gyuri, vagy éppen a zseniális feltalálóról, Tesláról szóló szóbeszéd kapjon emléket ott, ahol rengetegen megcsodálhatják.

Sokak számára ismerősek lehetnek ezek a hihetetlenebbnél hihetetlenebb történetek, és hadd áruljam el, hogy a szavazók érdeklődését leginkább a Rejtőről szóló pletykák nyerték el, ahol az író titokzatos személyiségét sejtetik az évtizedek óta keringő sorok.

A győztes legenda röviden összefoglalva nem más, mint hogy Rejtő Jenő kézirataival fizetett kedvelt kávézójában az őt kiszolgáló pincéreknek, akik azonnal a szemközti kiadóhoz rohantak, hogy felvegyék az értékes jegyzetekért járó pénzt.

rejtoEz a meglepő állítás több szempontból is ellentmond az író valós munkához való hozzáállásának, hiszen számára munkája egy mérhetetlenül értékes folyamat volt. Rejtő nagy gonddal követte végig a kiadási folyamatokat, és óriási felháborodást váltott ki, ha a kiadó változtatni akart az írásain. Ebből is láthatjuk, hogy soha nem adta volna ki kezei közül saját műveit. Másrészt pedig a kiadó sem fogadta volna az anyagot részletekben.

Hasonló legendák több híres művészről születtek, mint például Sarkadi Imréről, a József Attila-díjas íróról. Ám a Rejtő-féle változat széles körben nagy érdeklődéssel hallgatják, így nem csoda, hogy bekerült a versenybe, majd nyert.

Természetesen említést kell tenni a másik két versenyzőről is, hiszen nehéz dolguk lehetett a szavazóknak, amikor választani kellett ezek közül a nem hétköznapi elbeszélések közül.

Ha most szavazhatnánk, talán Füttyös Gyurit választanánk, aki a pesti utcákat járva újsággal csapott az arra járó nők fenekére, vagy netán Nikola Teslára és az ő magyar barátjára, aki hozzájárult a feltaláló életművéhez?

Ha igazán felkeltette az érdeklődést ez a pillanatnyi betekintés a városi legendák megvalósuló álmába, érdemes ITT további részleteket megtudni Rejtő Jenőről, vagy arról, hogy miképp folytatódik Füttyös Gyuri és Nikola Tesla megdöbbentő története!

További cikkek a témában

Vakablak

Mi az a vakablak? Mit jelent és honnan ered?

Világos, mint a vakablak – tartja a mondás arra utalva, ha valami érthetetlen, felfoghatatlan, nehezen befogadható. De pontosan mi az a vakablak, milyen funkciót lát el, és hol találkozhatunk vele? A vakablak egy ablakhoz hasonló mélyedés, vájat a falban, ami nem nyitható és nem enged be fényt. Lehet egyszerű vagy akár díszes kialakítású is. A […]

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?