1896: az első film Magyarországról

Mint ahogyan az már csak lenni szokott a forradalmi jelentőségű találmányok előtt, a mozgókép megalkotását megelőzően is azt jósolták, hogy akinek sikerül kikísérleteznie a módszert az álló diák “megmozgatására” azé lesz a filmgyártás piaca, s vele az emberi ésszel felfoghatatlan bevételek.

Mindezek következményeképpen óriási harc folyt a technika kifejlesztése, illetve a szabadalom benyújtása terén. A kinematográfot végül a Lumière fivérek szabadalmaztatták 1895-ben, mely Edison kinetoszkópjának továbbfejlesztett változata volt. A fivérek előtt – legalábbis a legenda szerint – egy francia születésű angol feltalálónak már sikerült átütő sikereket elérnie a képrögzítés és vetítés terén. Az említett feltaláló Franciaországban kívánta szabadalmaztatni a találmányát, azonban a Párizsba tartó vonatról szőrén-szálán eltűnt, természetesen a masina tervrajzaival együtt.

Lanchid-anno

Mindezeket az előzményeket csak azért írtam le, hogy megfelelő helyen tudjuk kezelni a Magyarországon forgatott első filmet. Ugyanis egy évvel a szabadalom után, tehát 1896-ban, a Lumière fivérek már hazánkban forgattak a millenniumi ünnepségsorozat keretei között. A film valószínűleg a királyi udvar megrendelésére (de legalábbis jóváhagyásával) jött létre.

https://www.youtube.com/watch?v=LJL_rSW1moU

A videóban 2 helyszín látható, az első egy katonai díszszemlét mutat be, a másodikon pedig a Lánchidat láthatjuk, természetesen még autós forgalom nélkül. Érdekesség, hogy a Lánchídon még megvannak az egykori vámszedő házak.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]