1896: az első film Magyarországról

Mint ahogyan az már csak lenni szokott a forradalmi jelentőségű találmányok előtt, a mozgókép megalkotását megelőzően is azt jósolták, hogy akinek sikerül kikísérleteznie a módszert az álló diák „megmozgatására” azé lesz a filmgyártás piaca, s vele az emberi ésszel felfoghatatlan bevételek.

Mindezek következményeképpen óriási harc folyt a technika kifejlesztése, illetve a szabadalom benyújtása terén. A kinematográfot végül a Lumière fivérek szabadalmaztatták 1895-ben, mely Edison kinetoszkópjának továbbfejlesztett változata volt. A fivérek előtt – legalábbis a legenda szerint – egy francia születésű angol feltalálónak már sikerült átütő sikereket elérnie a képrögzítés és vetítés terén. Az említett feltaláló Franciaországban kívánta szabadalmaztatni a találmányát, azonban a Párizsba tartó vonatról szőrén-szálán eltűnt, természetesen a masina tervrajzaival együtt.

Lanchid-anno

Mindezeket az előzményeket csak azért írtam le, hogy megfelelő helyen tudjuk kezelni a Magyarországon forgatott első filmet. Ugyanis egy évvel a szabadalom után, tehát 1896-ban, a Lumière fivérek már hazánkban forgattak a millenniumi ünnepségsorozat keretei között. A film valószínűleg a királyi udvar megrendelésére (de legalábbis jóváhagyásával) jött létre.

https://www.youtube.com/watch?v=LJL_rSW1moU

A videóban 2 helyszín látható, az első egy katonai díszszemlét mutat be, a másodikon pedig a Lánchidat láthatjuk, természetesen még autós forgalom nélkül. Érdekesség, hogy a Lánchídon még megvannak az egykori vámszedő házak.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.