Egy m betű miatt vakult meg a hajléktalan

A történet úgy szól, hogy valamelyik budapesti vasúti pályaudvaron egy tehervonat várakozott. Egy hajléktalan férfi arra lett figyelmes, hogy a szerelvény egyik tartályára az „etil-alkohol” szó van írva, s az ingyen pia reményében megcsapolta a tározót.

Mivel a hajléktalan férfi ismerte az etil- és metil-alkohol közti különbséget, abban a tudatban, hogy nem a mérgező folyadékot issza, bátran meghúzta az előzőleg feltöltött üvegét. Csakhogy a tehervonat etil-alkohol helyett metil-alkoholt szállított, de az m betű valami okból lekopott. Miután a hajléktalan beleivott zsákmányába, azonnal megvakult.

Az etil-alkohol, vagy más néven etanol olyan színtelen folyadék, melyet a hétköznapi szóhasználatban egyszerűen alkoholnak szoktak nevezni. Az etil-alkohol gyümölcsök erjesztésével is előállítható, azonban töményebb oldat kizárólag desztillálás során nyerhető. Az előállított etil-alkohol legnagyobb részét szeszes italok gyártására használják fel.

vagon

Ezzel szemben a metil-alkohol (mely szintén egy átlátszó folyadék), erős méreg. A vegyület a szervezetben formaldehiddé alakul, ami elpusztítja a sejteket. A folyadékból már egy deciliter is halálos adag lehet, ennél kevesebb pedig vaksághoz, májkárosodáshoz vezethet. A metil-alkoholt szélvédőfolyadékok, fagyállók, illetve különböző oldószerek előállítására használják.

Bár számtalan olyan esetről lehet olvasni, ahol a pancsolt szeszes italba metil-alkohol került, azonban konkrétan a fenti legendának nem sikerült a nyomára bukkannom (pedig, ha igaz, valószínűleg elég nagy sajtóvisszhangot kap). A történet ettől még valós is lehetne, bár kevésbé hihető, hogy a férfi a lopott folyadékból mindössze egy-két kortyot fogyasztott volna, tehát éppen annyit, amennyi „csak” a szeme világába került.

Forrás; fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

10 történelmi tévhit

Rabszolgák építették a piramisokat? Hát, nem! 10 történelmi tévhit

A múltban felmerülő kérdések tisztázására gyakran évtizedek sem elegendők, és még mindig szép számmal akadnak olyan rejtélyek és mítoszok, amelyek megválaszolása a jövő történészeire vár.

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős.

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal.