Hogy hangzik a magyar nyelv egy külföldinek?

Időről időre beszédtéma, s az internet számtalan fórumán is belebotolhatunk a kérdésbe: milyennek hallatszik édes anyanyelvünk egy külföldi fülével? Vajon mit gondolhatnak idegen országokban a mi beszédünkről?

Az addig rendben van, hogy a legtöbb külföldi azt válaszolja a kérdésre, hogy a szavainkban előforduló gyakori E betű miatt kicsit mekegősnek tűnik a nyelvünk. Azonban sokan vagyunk, akik egyszerűen nem tudunk elvonatkoztatni a kimondott szó jelentésétől, s képtelenek vagyunk csupán a szavak hangzását ízlelni.

szavak

Nekünk hiába is mondják a franciák, hogy a legszebb szavunk a cipőfűző, egyszerűen olyannyira ismerősen cseng, hogy lehetetlenségnek tűnik pusztán a kiejtett szó dallamára koncentrálni. Bár sok külföldi szerint a magyar némileg hajaz a finn, illetve a lengyel nyelv hangzására, mi ugye, ezt nem nagyon halljuk jelentősnek, hitelt érdemlően csak akkor tudnánk megállapítani, ha egy idegen anyanyelvű fülével hallanánk azt.

S hogy az egész témát némi retró köntösbe bújtassuk, nézzünk most egy háború előtti cseh filmrészletet, mely talán kicsit közelebb visz minket a megvilágosodáshoz: hogy hangzik a nyelvünk?

A videóban néhány valódi magyar szó is előfordul, ezen ne akadjunk fenn. (A videót a cikk születése óta a feltöltő eltávolította az eredeti linkről.)

Kép innen.

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.