A legjobb lecsó nyomában

A jó lecsó receptje valamelyest olyan, mint a politika vagy a foci; kissé ért hozzá mindenki, s a hozzávalókat is tudja a jó eredmény eléréséhez. No persze a viták sem maradhatnak el az étel kapcsán. Nagyjából egy metszéspont van a paradicsomos-paprikás étel fanatikusai között, mely a sokszor késhegyig menő vitákban kompromisszum szokott lenni: az étel hozzávetőleg minden kolbászt elvisel, kivéve a lecsókolbászt. Honnan ered ez a sokszor tévesen ősmagyarnak titulált gasztronómiai gyöngyszem, s létezik-e a legtutibb lecsó receptje?

Mivel a lecsó két alap élelmiszere – azaz a paradicsom és a paprika – Amerikából származik, ezért egészen biztosan kijelenthető, hogy Kolumbusz hajóútjai előtt a lecsó ismeretlen volt Európában, így hazánkban is. Innen – azaz 1492-től – azonban még rengeteg víznek le kellett folynia a Dunán, hogy a paradicsom és a paprika a nemesi asztaloktól az egyszerű paraszti konyhákig, tehát minden társadalmi osztályban elterjedjen. A zöldpaprikát, hozzávetőleg a 19. század második felétől, melegágyi hajtatással, illetve öntözéssel termelő bolgárkertészek honosították meg a városok közelében.

A 20. század elejére kevés olyan város maradt, mely ne büszkélkedhetett volna a környékén működő bolgárkertészettel, így mind a paradicsom, mind a paprika széles körben elérhetővé vált a társadalmon minden rétege számára. Mindezeken túl valószínűleg a bolgárok török-arab hatású gasztronómiai kultúrája is alapul szolgálhatott a ma ismert hazai lecsónak.

lecso

Maga a szó hozzávetőleg az 1910-es évek derekán bukkant fel először a Nógrád megyei Diósjenőn, így a lecsó szavunk úgy tűnik, hogy palóc eredetű. Paradicsomos-paprikás ételünk közeli rokonságot mutat a szerb gyuvecs, a francia ratatouille, illetve az olasz peperonata nevű ételekkel, természetesen a helyi gasztronómiai rétegeket leszámítva. Ennyit az étel történetéről, s most nézzük (természetesen a teljesség igénye nélkül), mennyi féle-fajta lecsóval találkozhat az, akinek erre az ételre fáj a foga.

Ahány ház, annyi lecsó

Az egyszerű kolbászos, tojásos, rizses, cukkinis lecsót most csak egy gondolat erejéig említjük meg, hogy szaladhassunk is tovább az igen póriasan, ámbátor ínycsiklandóan hangzó káposztás lecsóig, mely tarhonyával összefőzve kerül az éhes vendégek asztalára. Az úgynevezett baszk lecsó úgy készül, hogy a kész ételhez előzőleg megsütött sonkás tojásrántottát keverünk. Ezzel szemben a kapros-nokedlis lecsónál a majdnem elkészült ételbe kell szaggatni az előzőleg kaporral kikevert nokedlit. De ismert változat a sárgarépás, a tökös, a babos, a tejfölös, a cukorral ízesített lecsó is.

Bár a lecsó rengeteg utat tett meg attól kezdve, hogy alapanyagai az Újvilágból hazánkba kerültek, mégis kevés olyan étel van, mely ennyire közkedveltnek számít, annak ellenére, hogy elkészítése nem igényel komolyabb konyhaművészeti előképzettséget. S hogy melyik a világ legjobb lecsóreceptje? Szerintünk a tojásos-csípőskolbászos.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Malév

Pontosan 10 éve nem szállnak fel a Malév repülőgépei

2012. február 3-án reggel 6 órakor a Magyar Légiközlekedési Vállalat (Malév) hivatalosan felfüggesztette repülési szolgáltatásait.

Cukor méregtelenítés

Van értelme a cukor „méregtelenítésének” a szervezetből?

Néhány szakértő szerint a cukor démonizálása akár veszélyes is lehet, ami szervezetszintű zavartság kialakulásához, magunkkal szembeni irreális elvárások támasztásához vezethet.

Hány ember járt a Holdon

Hány ember járt eddig a Holdon?

Hány embernek volt idáig lehetősége a lábnyomát a Hold homokjában hagyni, azaz mennyien léptek a mai napig égi kísérőnk felszínére?