Lego történelem

Mi tagadás, nehéz objektívnek maradni egy ennyire rendíthetetlen népszerűségnek örvendő játék történetének keretbe foglalása során, mint a Lego. De nem is kell! A játék, melyet anya vesz a gyereknek, de apa is heteket elvan vele, az csak klassz lehet, és generációkon átívelő, melyről bátran zenghetünk dicshimnuszokat.

Vágjunk is bele a közepébe! 1932-ben egy dániai asztalosmester, név szerint Ole Kirk Christiansen, alapított egy céget, mely a fajátékok gyártására specializálódott. A fiatal cég 2 év után felvette a LEGO nevet, mely a dán leg godt! kifejezésből származik, és annyit jelent: játssz jól! Játékának titka abban rejlett, hogy az építőelemeket könnyedén egymáshoz lehetett csatolni, majd szétszedni, s az egészen fiataloktól az idősebb korosztályig jól el tudott vele szórakozni mindenki.

Christiansen cége az elkövetkezendő évtizedben anyagilag igen-igen megszorult, s 1947-ben kénytelen volt az addigi fa alapanyagot olcsóbb műanyagra cserélni. Sajnos azonban Christiansen vevői nem látták a lehetőséget a fáról műanyagra váltott építőjátékban, a visszaküldött legok terjesztői egytől egyig arról számoltak be, hogy az emberek idegenkednek a műanyagtól. Talán nem is alaptalanul. Az új „famentes” építőelemek nehezen kapcsolódtak, s szinte lehetetlen volt szétszedni egy-egy elemet az összerakás után.

DeLorean-LegoLego Vissza a jövőbe

1954-ben Godtfred Kirk Christiansen, az alapító fia, lett a LEGO Csoport igazgatóhelyettese. Az ifjú titán hamar átlátta a helyzetet, s javaslatára felülvizsgálták mind a termék minőségét, mind pedig a gyártás fázisait. A Lego 1958-ra tökéletesedett annyira, amivel már a vevők is, és a készítők is maradéktalanul elégedettek lehettek. Minőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az akkori, ma már 55 éves elemek kompatibilisek a ma gyártottakkal is.

Megjelentek a tematikus Lego-építőkockák

Az elkövetkező évtizedek komoly fejlesztéseket hoztak nemcsak a tervező, de a marketinges szakemberek számára is. A Lego igyekezett kilépni a pusztán építőelemekből álló játékgyár arculatából, s a 70-es években témaorientált termékcsaládokat kezdett gyártani. Bár járművek, illetve épületek alkotóelemei ez eddig is gördültek le a gyártósorokról, azonban az egymással a világ minden táján arányos Lego világ ekkor jelent meg először. Felbukkantak a hatalmas népszerűségnek örvendő rendőrség, tűzoltóság, mentő, légi- és vízi járműves szettek, melyek egymással teljes mértékben kompatibilisek voltak.

A Lego ma már messze túlmutat a szimpla építőjátékon. A világ szinte minden pontján ismerik, s lényegében nincs olyan korosztály, mely ne venné szívesen a kezébe. Jól példázza a termék iránti fanatizmust, hogy rajongóinak már sikerült lakatot, illetve ingaórát is összerakniuk az apró építőelemekből. Sőt! Mivel az építőkockák kiemelkedően precíz pontossággal készülnek, olyan területeken is jól használhatók, mint például a mesterséges látás kutatása. A valaha épült legmagasabb legotorony 34 méter magas (mely hozzávetőleg egy 11 emeletes ház méreteivel vetekszik), és közel 500.000 legokockából készült el a brazíliai Sao Paolóban, 2011 áprilisában.

Forrás: 1;2Fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]