A feledhetetlen Kisvakond

Hogy mi a receptje egy jó mesefilmnek, azt valószínűleg egyszerű halandónak nehéz megválaszolnia. Kétségtelen, hogy az érdekes történetszövésen túl szerethető karaktereket is szükséges, hogy felsorakoztasson. Nos, Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő Kisvakond (eredetileg: Krtek) című alkotása olyannyira megfelel a fenti követelményeknek, hogy generációk nőttek-nőnek fel rajta mind a mai napig.

S hogy miért is lett ilyen sikeres és szerethető az állatfigurája? Ha betekintünk Miler mester boszorkánykonyhájára, talán választ kapunk néhány kérdésre. A 33 éves rajzoló-animátort 1954-ben kérték fel, hogy készítsen gyerekek számára olyan propaganda filmet, mely a dolgozó nép hétköznapjait mutatja be a fiatal korosztály számára. A megbízók fejében valami olyasmi járhatott, hogy egy narrátor végigvezet a ruhagyártás, az élelmiszer-feldolgozás, a textil- és gépipar stb. szövevényes labirintusán, miközben érthetően elmagyaráz egy-egy munkafolyamatot a kezdetektől a késztermékig. Miler azonban ódzkodott ettől. Az ő fejében valami olyasmi forgott, hogy egy szerethető karakter érdekes kalandjai során ismerik meg a gyerekek a gyártási folyamatokat.

A rajzolót végül egy drámai botlás segítette ki, miután egyre elkeseredettebben próbálta kiötleni imádnivaló karakterét. Miler a legenda szerint egy séta alkalmával elbotlott egy vakondtúrásban, ám ahelyett, hogy szentségelni kezdett volna, megszületett a Kisvakond figurája. A bundás kisállat 1956-ban indult hódító útjára, s a kelet-európai országok mellett csakhamar a lábai előtt hevert Ausztria, Kína és az egykori NDK is. S hogy mitől lehetett ilyen roppant népszerű? Nos, az első változatban a rajzfilm szereplői még beszéltek, azonban Miler hamar felismerte, hogy ha azt szeretné, hogy Kisvakondját határok nélkül szeressék, akkor a gyerekeknek érteniük kell a történetet függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek.

Kisvakond

A továbbiakban a rajzfilm szereplői csak gesztikuláltak, illetve érzéseket közlő, megerősítő hangokat adtak ki. Érdekesség, hogy az epizódokban előforduló hangokat Miler lányai adták ki. Ezzel el is érkeztünk a másik nagy titokhoz. Az alkotó, Zdeněk Miler, ugyanis minden részt letesztelt gyermekein: csak azok a részek mehettek adásba, melyeket lányai megnéztek, s „átmentek a vizsgán”. Ha valamit a gyerekek nem értettek, nem fogadtak megfelelően, akkor ott lecsapott az olló, hiszen elsősorban ők – a fiatalok – voltak azok, akiknek a Kisvakond legendás történetei szóltak, s szólnak mind a mai napig.

A Kisvakond 51 részt élt meg, alkotója Zdeněk Miler 2011. november 30-án hunyt el, feledhetetlen figuráját azonban hátra hagyta nekünk és a jövő generációinak.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]