A feledhetetlen Kisvakond

Hogy mi a receptje egy jó mesefilmnek, azt valószínűleg egyszerű halandónak nehéz megválaszolnia. Kétségtelen, hogy az érdekes történetszövésen túl szerethető karaktereket is szükséges, hogy felsorakoztasson. Nos, Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő Kisvakond (eredetileg: Krtek) című alkotása olyannyira megfelel a fenti követelményeknek, hogy generációk nőttek-nőnek fel rajta mind a mai napig.

S hogy miért is lett ilyen sikeres és szerethető az állatfigurája? Ha betekintünk Miler mester boszorkánykonyhájára, talán választ kapunk néhány kérdésre. A 33 éves rajzoló-animátort 1954-ben kérték fel, hogy készítsen gyerekek számára olyan propaganda filmet, mely a dolgozó nép hétköznapjait mutatja be a fiatal korosztály számára. A megbízók fejében valami olyasmi járhatott, hogy egy narrátor végigvezet a ruhagyártás, az élelmiszer-feldolgozás, a textil- és gépipar stb. szövevényes labirintusán, miközben érthetően elmagyaráz egy-egy munkafolyamatot a kezdetektől a késztermékig. Miler azonban ódzkodott ettől. Az ő fejében valami olyasmi forgott, hogy egy szerethető karakter érdekes kalandjai során ismerik meg a gyerekek a gyártási folyamatokat.

A rajzolót végül egy drámai botlás segítette ki, miután egyre elkeseredettebben próbálta kiötleni imádnivaló karakterét. Miler a legenda szerint egy séta alkalmával elbotlott egy vakondtúrásban, ám ahelyett, hogy szentségelni kezdett volna, megszületett a Kisvakond figurája. A bundás kisállat 1956-ban indult hódító útjára, s a kelet-európai országok mellett csakhamar a lábai előtt hevert Ausztria, Kína és az egykori NDK is. S hogy mitől lehetett ilyen roppant népszerű? Nos, az első változatban a rajzfilm szereplői még beszéltek, azonban Miler hamar felismerte, hogy ha azt szeretné, hogy Kisvakondját határok nélkül szeressék, akkor a gyerekeknek érteniük kell a történetet függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek.

Kisvakond

A továbbiakban a rajzfilm szereplői csak gesztikuláltak, illetve érzéseket közlő, megerősítő hangokat adtak ki. Érdekesség, hogy az epizódokban előforduló hangokat Miler lányai adták ki. Ezzel el is érkeztünk a másik nagy titokhoz. Az alkotó, Zdeněk Miler, ugyanis minden részt letesztelt gyermekein: csak azok a részek mehettek adásba, melyeket lányai megnéztek, s „átmentek a vizsgán”. Ha valamit a gyerekek nem értettek, nem fogadtak megfelelően, akkor ott lecsapott az olló, hiszen elsősorban ők – a fiatalok – voltak azok, akiknek a Kisvakond legendás történetei szóltak, s szólnak mind a mai napig.

A Kisvakond 51 részt élt meg, alkotója Zdeněk Miler 2011. november 30-án hunyt el, feledhetetlen figuráját azonban hátra hagyta nekünk és a jövő generációinak.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

11-es villamos

Ezeket a villamosokat ma már hiába keresnéd – Eltűnt villamosjáratok nyomában

1960-ban elkészült Budapest első Általános Rendezési Terve, mely elsősorban a város fellazítását tűzte ki célul.

Hawaii pizza

A hawaii pizzát valójában Kanadában találták ki

Lehet imádni vagy utálni, a sonkás-ananászos feltét a legtöbb pizzéria kínálatában megtalálható. De mi a története, és hogy került egy édes déligyümölcs a paradicsomszószos tészta tetejére?

Nagy piramisok

Le fogsz ülni: Ennyi idősek valójában a nagy piramisok

Az időszámításunk előtt 25. században épült gízai piramisok – más néven nagy piramisok – olyan régiek, hogy még a legismertebb fáraó, Tutanhamon is ősi építményekként hivatkozhatott rá életében.