Kávé macskaürülékből

A Kopi Luwak, vagy ahogyan sokan emlegetik a Civet Coffe, a világ egyik legdrágább, s legnehezebben beszerezhető kávéfajtája. A különleges élvezeti cikkből egy csésze ára átszámítva hozzávetőleg 5500 forint, mégis van, akinek minden pénzt megér a nem mindennapi körülmények között előállított serkentőszer.

A kávé grammonkénti ára vetekszik az aranyéval, előállítását tekintve pedig sokaknak felfordul a gyomruk, mégis a tehetősek körében hihetetlen népszerűségnek örvend. A Kopi Luwak kávé előállításában ugyanis fontos szerepet kap az indonéziai pálmasodró cibetmacska. A fákon élő állat előszeretettel fogyaszt kávébabot, ami az emésztés során számos enzimmel találkozik a belekben, mielőtt távozna a szervezetéből.

Szakértők szerint az emésztés során a bab nem oldódik fel a macskában, ellenben olyan egzotikus illatú mirigyek olajai kerülnek vele kapcsolatba, amitől a kávé titokzatos, kellemes aromát kap. A kávéültetvények munkásainak nincs is más dolguk, minthogy a macska ürülékéből kibányásszák a természet által kezelt különleges kávébab szemeket, melyek aztán alapos feldolgozáson esnek át. A leginkább Japánban, illetve az Egyesült Államokban kapható termék olyan ritkaság, hogy évente csak néhány száz kilót állítanak elő belőle.

Cibetmacska-Kopi-Luwak

A csillagászati áru itallal holland gyarmatosítók találkoztak először a mai Indonézia területén, s rögtön az egyik kedvenc kávéfajtájukká vált. A luxustermék rövid időn belül meghódította az egész világot, s hihetetlen népszerűvé lett a milliomosok körében. Ma olyan hírességek adóznak a kávé különleges íze adta élvezeteknek, mint a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, vagy a termék reklámarcának választott Hugh Jackman. A termék kedveltségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a forgalomba kerülő Kopi Luwak kávék hozzávetőleg 50% olcsó hamisítvány.

A cibetmacska által kezelt italt természetesen vétek cukorral, édesítőszerrel vagy tejjel ízesíteni, a hozzáértők szerint natúran, ristrettoként vagy espressoként érdemes fogyasztani. Akik kóstolták már a Kopi Luwak-ot, arról számoltak be, hogy a kávé testes, ugyanakkor édeskésen krémes-bársonyos íz világgal rendelkezik, aromája messze kiemeli a többi főzet közül.

Forrás, Fotó


Nézz be a Retró Legendák fórum oldalára is

Hozzászólások

Olvass bele ezekbe is...