A kóla mint tisztítószer

Mai bejegyzésünkben egy olyan legendának próbálunk a nyomába szegődni, mely kúszóbabként tekergett be hazánkba. A vélhetően az Egyesült Államokból kiinduló szóbeszéd nem új keletű, azonban újra és újra felbukkan, hol a közösségi oldalakon, hol e-mailben, hol pedig a péntek esti sörözésnél. A legenda pedig a következő: a kóla a legsokoldalúbb tisztítószer a világon, sőt, még annál is egy kicsivel több.

Nézzük, hogy mikre bukkan az ember a net nem is annyira rejtett bugyraiban, ha a legnépszerűbb üdítőital alternatív felhasználására keres. Kezdjük talán a legvadabb elképzeléssel, miszerint az USA több államában is a rendőrség baleseti helyszínelői rendszerint két gallon kólával szállnak ki egy-egy szerencsétlenség helyszínéhez, ugyanis a buborékos ital kitűnően használható a vér feltakarítására. A kóla ezen túl tökéletes eszköz a rozsdafoltok eltávolítására a krómozott felületekről, könnyedén megtisztíthatjuk vele az autónk szélvédőjét a szennyeződésektől, továbbá csavarlazítónak is kitűnő.

A kóla nem kizárólag tisztítószernek, de nagyjából bármire jó

Akik azt hinnék, hogy ezzel le is zárult a kóla felhasználhatóságának sora, nekik itt van még egy elképesztő csokor az üdítő sokoldalúságáról. Ha egy tál kólába egy szelet steak-et teszünk, az alig 48 óra alatt teljesen feloldódik. Hasonlóképpen feloldja a vasszöget, illetve az emberi fogat is, utóbbit alig egy nap leforgása alatt. Nem híresztelik, de a teherautók sofőrjei 20 éve használják az üdítőt a motortér tisztítására. Sőt, a WC-k, illetve vízcsapok lefolyóinak dugulásakor is kár lenne méregdrága vegyszerekhez folyamodnunk, a kóla a megfelelő megoldás a dugulás megszüntetésére.

kola

A legenda (legalábbis egy részének) tisztázása végett felvettük a kapcsolatot egy duguláselhárítással foglalkozó szakemberrel, aki munkája során látott már – finoman szólva is – cifra dolgokat, mi több, a kóla varázshatásáról is hallotta a szóbeszédet. A mester elmondta, hogy az italban található foszforsav – például a mosdótakarítás szempontjából –, annyira elhanyagolható mennyiség, hogy pénzt és fáradtságot spórol meg magának, aki a tisztítószert veszi le a boltok polcairól a kóla helyett. Mivel az ital szénsavas folyadék, így a szénsav miatt némileg alkalmas a foltok eltávolítására, és kis mértékben a rozsdát is megmarja, de itt senki ne gondoljon arra, hogy tökéletesebb munkát végezne, mint a kifejezetten ezekre a célokra kifejlesztett vegyszerek.

Összefoglalva: A kóla, a benne található szénsavnak köszönhetően, némileg megfelelő a foltok eltávolítására, azonban a kis koncentrációjú foszforsav miatt elég valószínűtlen, hogy vasszögeket, illetve emberi fogakat oldana fel. De amúgy is teljesen az élettől elrugaszkodottnak tűnik a dolog. Ha a kóla a zsírfoltot ki is szedi a fehér ingünkből, utána mi fogja eltávolítani a kólafoltot?

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

10 történelmi tévhit

Rabszolgák építették a piramisokat? Hát, nem! 10 történelmi tévhit

A múltban felmerülő kérdések tisztázására gyakran évtizedek sem elegendők, és még mindig szép számmal akadnak olyan rejtélyek és mítoszok, amelyek megválaszolása a jövő történészeire vár.

Jobb és bal agyfélteke

A jobb és bal agyféltekés emberek legendája

A népi pszichológiában széles körben elterjedt az a nézet, mely szerint az agy bal fele az analitikus gondolkodásért, a jobb fele pedig a kreatív jellemvonásokért felelős.

Kínai nagy fal Hold

Látható a kínai nagy fal a Holdról?

Szűnni nem akaró makacssággal tartja magát a legenda, ami szerint az egyetlen, ember alkotta építmény a Földön, ami a Holdról szabad szemmel látható, az a kínai nagy fal.