Vízilovak a Szecska Fürdő vízében

A Széchenyi Fürdőt – vagy közkeletűbb nevén a Szecskát –, azaz Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumát, Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönhetik a felüdülésre vágyók. A neves hidrológus és geológus javaslatára 1878-ban a Városligetben kísérleti jelleggel próbafúrásokat végeztek, s Zsigmondy számításait igazolandó, a szakemberek 970 méteres mélységben gyógyvízre bukkantak.

A gyógyvíz felszínre kerülését követően megkezdődtek a munkálatok, s a hely 1881-től már Artézi fürdőként működött. Ahogyan azt sejteni lehetett, a fürdő egy csapásra roppant népszerűvé vált a fővárosi lakosság körében, ami az igényeket is mind feljebb tornázta. A korabeli artézi fürdő lehetőségei hamarosan kevéssé váltak a kor megnövekedett követelményeivel szemben, azonban az átalakítási munkálatok még jó ideig nem kezdődtek meg.

vizilo

Lassú és várakozással teljes időszak következett a fürdő életében. A Ferenc József által is kitüntetett Czigler Győző építész tervei alapján átalakított Széchenyi Gyógyfürdő csak 1913-ban nyithatta meg a kapuit. Az építész, akinek nevét többek között olyan épületek öregbítik, mint a Budapesti Műszaki Egyetem kémiai pavilonja, a Gozsdu-udvar, a Központi Statisztikai Hivatal főépülete, vagy az Országos (Dzsentri) Kaszinó Kossuth Lajos utcai palotája, Dvorzsák Edével közösen munkálkodott a Szecskán. A Széchenyi Fürdő életében 1927-ben újabb változás állt be: férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült, majd az 1960-as évek közepén újabb átalakításra került sor. Az épületben ekkor társas fürdőruhás termál osztály jött létre.

De hogy jön ide a víziló?

Aki az ország egyik legnépszerűbb fürdőjében úszkál, az ugyanabban a vízben mártózik meg, mint amiben a közelben található állatkert vízilovai dagonyáznak. A szakemberek felismerték ugyanis, hogy az artézi víz jó hatással van a hatalmas állatokra, ez emlékezteti őket legjobban a Nílus vízének összetételére, így az állatok medencéjébe is a fürdő termál vizét töltik. A városliget artézi vízének azonban nem ez az egyetlen alternatív hasznosítása: a park házainak fűtését is annak felhasználásával oldják meg.

Forrás, fotó

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

Főkolompos

Ki vagy mi az a főkolompos?

Egy társaság hangadóját, egy cselszövés vezérét gyakorta illeti a köznyelv a főkolompos szóval. Honnan ered a szó, és milyen jelentésváltozáson ment keresztül?

Reklámok a szocializmusból

Valaki egyszer azt mondta, hogy a régi reklámokon csak nevetni lehet, az újakon pedig csupán sírni. A szocialista magyar reklámokra nemzetközileg is felkapták a fejüket.

Maszek

Honnan ered a maszek szavunk?

Ma már inkább azt mondjuk, hogy király, cool vagy menő, ha egy termék, szolgáltatás minősége felettébb elnyeri a tetszésünket. Nem is olyan régen azonban még a köznyelv elengedhetetlen szava volt a maszek minőségjelző szó. De mit jelent ez pontosan, és honnan ered? Változnak az idők és vele együtt a nyelv is. Ami pár évvel ezelőtt […]