Játékok, amiknek szinte senki nem tudta a nevét

Bizonyára mindenki gyerekkorában volt néhány olyan játékszer, melynek nevét egyáltalán nem, vagy rosszul tudta. Ez így helyén is való, hiszen akkoriban elsősorban magára az eszközre, s nem az elnevezésére koncentráltunk. Persze, a bumeráng az bumeráng, a labda az labda, de mi a helyzet azzal a tenyér nagyságú ügyességi játékkal, amiben egy golyót kellett egy kisebb lyukra mókolni?

foci2

Rögtön kezdjük is ezzel. A játék felépítése roppant egyszerű volt, egy kör alakú, lyukakkal tűzdelt focipályán kellett egy golyót akképpen átlavírozni, hogy az ne essen bele valamelyik lyukba. Ha a laszti mégis leesett, akkor a túloldalon – ahol ugyanolyan focipálya fogadott – kezdődhetett elölről minden. A játék célja az volt, hogy a kapuban lévő, egy a labdánál kisebb lyukra állítsuk a labdát, így „gólt” szerezve. Hogy hogyan is hívták ezt a játékot, az rejtély. Facebook oldalunkon „pöci-foci” névvel illették, de tudomásom szerint az egy másik játék volt.

retjatek

A vizes-karikás játék. Itt egy folyadékkal teli eszközben kellett karikákat ráügyeskedni két pöcökre. A játék oldalán található gomb megnyomása olyan vízsugarat keltett, mely a pihekönnyű, színes karikákat felemelte, így lehetőséget adva a „találatra”. Borzasztó vicces játék volt, melynél egyértelműen fennállt a rákattanás veszélye. Szintén a közösségi oldalunkon fejtegettük a becses eszköz nevét, ahol egy vélemény szerint Waterball-nak hívták, de a „Water ring” elnevezés inkább illene rá.

videoton-tvjatek

A Videoton TV játéka. Valószínűleg ennek az eszköznek szimplán ennyi volt a neve: A TV játék. A cégnél úgy tűnik nem nagyon gondolkodták túl a zöld kütyü elnevezését, pedig rejtett volna magában lehetőségeket. Bevallom férfiasan, hogy ez az elektronikus játék engem hozzávetőleg három percig kötött le, majd nyúltam a jól bevált Rubik-féle csemegékhez. A konzolon többféle-fajta játék is megtalálható volt, így a fallabda, tenisz, jégkorong, de kb. ugyanaz a logika vezérelte mindegyiket: egy pálcikával kellett a pattanó labdát visszaütni.

magikus-tabla

A Mágikus Tábla. Az utolsó játék egy kicsit kakukktojás. Annyiban legalábbis, hogy az eszköznek az idők során sikerült kideríteni a nevét. (Ez az: Mágikus Tábla). Az összes felsorolt cucc közül talán ez volt a legmenőbb. Sajnos a huzamosabb használat után a vonalak „beleégtek” a készülékbe, hiába is rázogatta azt az ember fia (így kellett ugyanis letörölni a táblát). Próbáltam a nyomára bukkanni nagyobb aukciós oldalakon, persze, mondanom sem kell, hogy nem igazán lehet már hozzájutni.

Fotók

Pityer

Szerkesztő, oldalgazda, a Retró Legendák alapítója

További cikkek a témában

LEGO Reszkessetek, betörők

LEGO Reszkessetek, betörők – valódi vagy az év átverése?

Vajon az egész egy aprólékosan kitervelt médiahack, vagy a LEGO Reszkessetek, betörők valóban létezik? Kattints a részletekért!

Az Ablak tv-műsor

Az Ablak című TV-műsor

Szégyentelenül kevés információ maradt fenn a Magyar Televízió egykori legendás közéleti, közszolgálati műsoráról, az Ablakról. Pedig az adás hétről-hétre milliókat szegezett a képernyők elé, és népszerűsége nem csökkent a közel két évtizedes sugárzása alatt sem. De akkor miért szüntették meg? Mi törte derékba az olyan neveket felsorakoztató műsor karrierjét, mint Déri János, Aigner Szilárd, Bay […]

Kutyák

Kutyák a múltból

Nem, nem időutazós témáról lesz szó, legalábbis abban a tekintetben bizonyosan nem, hogy a sci-fi színpadára ma nem lépünk fel. Viszont gyermekkorunk legendás eb karaktereit vesszük górcső alá, tehát, ha képletesen is, de mégis csak megrángatjuk egy kissé a téridő szövetét. Miután kellően sikerült összekuszálnom a bevezetőszöveget, nézzük a múltunkat olyannyira meghatározó kutyákat a TV […]